Dezastrul din pădurile Sucevei și numai este bine gestionat de personaje din anturajul teroristului numărul unu și oameni din Poliție, într-o afacere cu lemne bazată pe amantlâc.
Un fost șef de post de poliție din județul Suceava a fost condamnat la patru ani și două luni cu executare pentru mai multe infracțiuni comise când era în funcție. Magistrații Curții de Apel Suceava au condamnat în data de 23 octombrie 2020 mai mulți inculpați într-un dosar care a ajuns la final după patru ani. Cam cât va sta la închisoare și fostul șef de post Vasile Niga Solcan. Hotărârea Curții de Apel este definitivă.
El a fost acuzat de: abuz în serviciu, efectuarea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, încredinţarea unui vehicul unei persoane care nu posedă permis de conducere și neglijență în serviciu. Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2016, în calitate de polițist, el a făcut comerț cu material lemnos din care a obținut bani frumoși, aproape 30.000 de lei, și a facilitat transporturi ilegale de lemne în timp ce era de serviciu. Solcan îi coordona pe șoferii care transportau ilegal lemne astfel încât aceștia să evite controalele.
În timpul procesului, un judecător milostiv i-a permis polițistului să-și exercite funcția după ce un altul îi impusese că nu mai are ce căuta în uniformă o anumită perioadă. Pentru a beneficia de clemență, șeful de post a obținut și o caracterizare de la un popă dintr-o comună în care polițistul avea gaterul.
Anchetatorii au identificat și indisponibilizat cantitatea totală de 630 mc material lemnos care provenea din activități ilicite desfășurate de persoanele condamnate, printre ele: Luiza Maria Tcaci și Mirela-Modesta Bittar.
Vasile Niga Solcan are aproape 37 de ani și era șeful Postului de Poliție Moldovița din județul Suceava. În urmă cu câțiva ani a fost cercetat pentru contrabandă, dar s-a dispus clasarea cauzei întrucât datele rezultate din interceptarea convorbirilor telefonice nu au putut fi coroborate cu alte mijloace de probă.
Luiza Maria Tcaci este în prezent asociat unic și administrator al Vasy Luz S.R.L. Moldovița care are ca obiect de activitate exploatarea forestieră. Ea deține și zece procente din Exploprest Forest SRL din aceeași localitate, firmă aflată în insolvență și foarte des menționată în anchetă.
Asociatul principal este Musa Gassan Al-Khadzh, un sirian cu cetățenie rusă ancorat de afacerile lui Omar Hayssam, teroristul numărul unu al României, condmnat pentru răpirea a trei jurnaliști în Irak. Hayssam a fost cunoscut și pentru afacerile sale cu lemne, apropiatul PSD în era Iliescu și al actualului președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Judecătorii Curții au decis să îi dubleze lui Tcaci pedeapsa de opt luni cu suspendare pe care a primit-o inițial pentru complicitate la infracţiunea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia comisă de polițist.
Studiile superioare nu au scăpat-o pe Mirela Modesta Bittar, sora Luizei Maria Tcaci, de cele opt luni de închisoare pentru falsificarea unor avize de însoţire a materialui lemnos și pentru mărturie mincinoasă. Modesta este căsătorită cu un cetățean sirian.
Transporturile de lemne era făcute cu autovehicule care nu aveau ITP sau asigurare, iar șoferii nu aveau atestat profesional și nici documente de însoțire a mărfii. Unii nu aveau nici permis, așa cum era și unul dintre oamenii de încredere al șefului de post. Acesta muncea fără acte legale la gaterul subofițerului unde încărca și vindea lemne și câteodată polițistul îl folosea ca antemergător.
Ancheta a demarat după ce ofițerii Anticorupție s-au sesizat din oficiu în aprilie 2016 că polițistul Vasile Niga Solcan comite abuz în serviciu protejând afacerile ilegale cu lemne ale Luizei Maria Tcaci. Afacerile ilegale cu lemne ale lui Tcaci se derulau noaptea și erau protejate de șeful de post Solcan.
Din cercetări a rezultat că intervenția poliției în zona Moldovița și Frumosu din județul Suceava este inexistentă în privința stopării numărului mare de persoane care comercializează și transportă material lemnos fără documente de proveniență.
Șeful de post și doamna Tcaci se împrieteniseră, conform datelor din dosar, prin 2012. Doamna strângea la casa ei bușteni pe care îi cumpăra de la diverși localnici cu aproximativ 200 de lei/mc. Materialul lemnos nu avea documente legale de proveniență și era procurat „ de inculpată atât pentru sora sa, cât și pentru inculpatul Solcan Niga Vasile. O parte din acest material lemnos este valorificat de agentul de poliție Solcan Niga Vasile care îl debitează la banzicul (n.r. – gater) pe care acesta îl deține în localitatea Dragoșa.” Chiar comuna al cărui preot i-a dat lui Solcan o caracterizare bună pentru a putea să fie polițist până la finalul procesului.
Șeful de post Vasile Solcan Niga știa că nu are voie să facă astfel de afaceri, dar nu se sfia să arate asta tuturor din zonă și cumpăra lemn tăiat ilegal de la Luiza Maria Tcaci pe care o apela cu „dragostea mea”, cu toate că este căsătorit. Cumpăra, prelucra și comercializa material lemnos chiar când era în timpul serviciului. Sute de pagini de interceptări arată cum funcționa acest clan de termite.
În timpul derulării afacerilor ilegale, polițistul le spunea celor cu care coopera că „lucrează ca sclavul”, că „nici purici nu am, nici bani” și i se adresa unui gaterist local Liviu Ilie Ruscan, care încerca să scape de controale, cu apelativul „șerifu`”. Șerifu’ Ruscan profita de datoria pe care șeful de post o avea pentru transporturile efectuate și obținea de la acesta din urmă informații legate de eventuale acțiuni sau controale în trafic, potrivit sentinței.
Firmele controlate de clanul Tcaci/Bittar, se arată în documentele de la dosar, aveau contracte serioase cu Direcția Silvică Suceava. Modesta Bittar era, așa cum declara un cantonier, cea care măsura materialul lemnos, nota cantitățile într-un caiet și calcula volumul de material lemnos exploatat. Sora ei, Luiza Maria Tcaci, controla toată vânzarea ilegală de bușteni, dar și diferiți agenți de poliție. Conform judecătorilor, cele două surori, Tcaci și Bittar, erau capul răutăților.
Magistrații suceveni au explicat și cum se poate manevra programul informatic care monitorizează exploatarea forestieră: „În pofida susținerilor inculpatei Bittar Mirela Modesta că nu se poate ca cele trei avize să fie întocmite cu date false atâta vreme cât există programul informatic SUMAL care înregistrează prin GPS locul în care se introduc datele informatice iar codurile sunt generate automat, instanța reține că este posibil ca inculpata Bittar Mirela Modesta să se fi deplasat în fapt în zona depozitului unde să fi introdus în sistemul informatic cantitatea de material lemnos pentru care astfel să corespundă coordonatelor geografice ale încărcării.”
„Conlucrând în mod constant cu persoanele care încălcau regimul legal al tăierii și exploatării forestiere, inculpatul Solcan Niga Vasile nu a mai putut să-și exercite atribuțiile de serviciu în scopul combaterii acestor fenomene, ci din contră a procedat la sprijinirea acestor activități ilegale, culegând la rândul lui profit din desfășurarea acestora.”
La data de 23 februarie 2016, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu de către agentul de poliție Solcan Niga Vasile.
„Lucrătorul de poliție, având calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare, în exercitarea atribuțiilor de serviciu și fără a exista un impediment real, nu a dispus începerea urmăririi penale într-un dosar penal privind infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului”, a constatat procurorul.
Șoferul pe care l-a făcut scăpat nu avea permis, era aproape în comă alcoolică și a intrat cu mașina într-un gard și în două mașini. Avea în sânge o îmbibație alcoolică de 2,25 grame la mie. La finalul lui 2016, șeful de post Solcan a părăsit Poliția Română.
Mită de 8.000 de lei pentru un transport de lemne pe Transalpina când drumul era închis
CRIMĂ ECOLOGICĂ: Păduri seculare dispar pe mâna specialiștilor Romsilva