Mai mulți polițiști din IPJ Galați au fost condamnați definitiv pentru luare de mită, fals intelectual și distrugerea unui dispozitiv de interceptare aparținând SRI.
Unii dintre ei primiseră diplome de merit și brevete pentru activitatea de polițist. Un altul era cunoscut că ajuta persoanele care practică ilegal taximetria. Sentința definitivă a fost dată pe 2 mai 2019 de Curtea de Apel Galați.
Cele mai mare pedeapse le-au primit Valeriu Glod și Sorin Bejan, fiecare câte 4 ani și 6 luni cu executare. Pe locul doi s-a clasat Maricel Pascal cu 2 ani și 8 luni cu executare, iar pe trei, Marin Manole cu 2 ani și 11 luni cu suspendare.
În afara clasamentului s-au situat Gheorghe Corovancă, 1 an și 6 luni cu suspendare, și un inginer constructor-expert evaluator, Ionuț Rafael Luca, care a primit 1 an cu suspendare. Un alt polițist, Tudorel Nedelcu, a fost condamnat de Tribunalul Galați la patru luni cu amânarea aplicării pedepsei închisorii pe o perioadă de doi ani.
Ancheta a început la sfârșitul lui ianuarie 2015 ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor din Direcția Generală Anticorupție. Coordonată de Parchetul General, investigația avea în vedere agenți de poliție din cadrul Serviciului Rutier al Poliției municipiului Tecuci.
Ca urmare a investigațiilor efectuate, a rezultat că în dotarea Serviciului Poliției Rutiere Galați exista un autoturism marca Dacia Logan MCV care avea aparatul radar defect. Autovehiculul era utilizat des pe DN 25 între Galați și Tecuci și polițiștii care îl foloseau obișnuiau să oprească șoferi care depășeau pe linia continuă sau mergeau cu viteză.
După ce îi amenințau că le suspendă permisul, polițiștii solicitau diferite sume de bani pentru a nu le lua carnetul. Anchetatorii au obținut de la judecător autorizarea supravegherii video și audio a agenților de poliție suspectați de comiterea infracțiunilor de corupție.
Au fost montate dispozitive de supraveghere în autospecialele de poliție și s-a autorizat folosirea unor investigatori sub acoperire. S-a descoperit un fenomen generalizat de corupție în domeniul respectiv.
În vârstă de 47 de ani, agentul șef Valeriu Glod din cadrul Biroului de Poliție Rutieră Tecuci s-a murdărit pe mâini încercând să scape de acuzațiile de mită. Pe 12 august 2015, a primit o șpagă de 60 de lei pentru a nu-i suspenda permisul unui șofer pe o perioadă de 30 de zile.
Polițistul a insistat că acesta nu a acordat prioritate pe trecerea de pietoni unei persoane care se afla în traversare alături de un copil. Șoferul l-a rugat pe polițist să nu-i rețină permisul pentru că trebuia să se întoarcă în străinătate.
„A……și vă trebuie permisul! Cam asta e…….Așa-i?……Data viitoare dacă se mai întâmplă așa…..rămâi pieton 30 de zile. Să nu zici apoi că m-a oprit omul ăsta și mi-a luat permisul……..Ai grijă de el, că……rapid rămâi fără el!”
Apoi, subofițerul l-a chemat la autospeciala de poliție și, după ce a primit 60 de lei, l-a amendat pentru nepurtarea centurii de siguranță. ”Bine, mamițică!”, a spus omul legii luând și bancnote de 1 leu.
Valeriu Glod a negat că a primit bani și a susținut că suma a primit-o pentru că s-a comportat cuviincios cu șoferul contravenient. Nouă zile mai târziu, în timp ce era în misiune cu aparatul radar, polițistul a descoperit în mânerul portierei din dreapta spate a mașinii de poliție un dispozitiv montat de anchetatori.
Imediat i-a spus colegului său, agentul șef principal Tudorel Nedelcu, și s-au sfătuit ce să facă.Acesta s-a gândit că este util să consulte o persoană cu pregătire tehnică pentru a-i lămuri cu privire la destinația dispozitivului respectiv.
S-au dus la un bărbat care se pricepea la dispozitive electronice și electrice. L-au chemat în autospeciala Poliției și acesta a început să analizeze situația. Când a tras de firele montate în plafonul mașinii, în zona girofarului, a găsit o cutiuță de culoare neagră izolată cu pâslă și legată cu bandă izolatoare.
Le-a spus polițiștilor că este un dispozitiv folosit pentru înregistrări.Disperat că ar conține imagini compromițătoare, agenții de poliție s-au dus la un atelier de reparat calculatoare și au încercat să vadă ce conține dispozitivul.
Persoana pe care au rugat-o să-i ajute nu a reușit să decripteze informația stocată și a returnat aparatura lui Glod. Au luat decizia să scape de el, chiar dacă știau că i se va observa lipsa.
„Fă borș cu el”, i-a zis Glod colegului. Și Nedelcu l-a aruncat în Siret. Noaptea, ca hoții. La proces s-au apărat susținând că au aruncat dispozitivul crezând că a fost montat de o persoană privată.
Dispozitivul, format din două fire și o cutiuță, toate de culoare neagră, avea la capătul firelor ceva de forma unui bob de orez, dar din sticlă. Era de fapt un înregistrator digital miniatură audio-video RAVEN 256 care aparținea Serviciului Român de Informații – UM 0232 București și a costat 53.295,20 lei.
Instanța l-a obligat pe Glod să achite contravaloarea bunului distrus. Mai mult, el trebuie să achite și cheltuielile judiciare pentru faza de urmărire penală stabilite la suma de 20.000. În total, polițistul trebuie să plătească 73.355,2 lei, pentru că trebuie să returneze și șpaga de 60 de lei.
Conform datelor din dosar, polițistul Glod se afla de multă vreme în atenția anchetatorilor fiind suspectat că e corupt. El obișnuia să facă favoruri unor diferite cunoștințe sau să soluționeze favorabil, în regim de urgență, dosare penale în schimbul unor sume de bani.
Judecătorii au considerat că a avut o atitudine nesinceră pe parcursul procesului. În schimb, colegul său care aruncat aparatura SRI pe apa Siretului și-a recunoscut vina. Tudorel Nedelcu a primit diplome de merit și brevete pentru activitatea de polițist.
Un alt polițist recompensat cu ordine și brevete pentru merite, dar și de instanță cu ani de închisoare, este Maricel Pascal. În așteptarea sentinței, nu se poate spune că s-a bucurat de Sărbătorile Pascale chiar dacă a negat în permanență că a luat șpagă.
În prezent pensionat, Pascal lucra în poliție din 1983. Din 2000 era la Circulație. Împreună cu agentul de poliție Gheorghe Corovancă a primit mită 300 de lei pentru a nu amenda un șofer surprins că circula cu 50 km/h mai mult decât viteza maxim admisă pe acea secțiune de drum.
Șoferul era investigator sub acoperire și a fost prins cu 158 km/h. Dar nu de radar, ci de ochiul vigilent al lui Pascal care a estimat din ochi viteza conducătorului auto, după cum rezultă din documentele aflate la dosar.
„Nuu, șefu nu mi-l lua! Dă-mi cât …amenda o plătesc pe loc, nu contează. Nu mi-l lua! Te rog frumos! Plec…ți-arăt și actele, plec în Italia… Nu mi-l lua că eu alerg cu el. Și așa vreau să mi-l schimb să mi-l iau de Italia”, i-a spus investigatorul.
Polițiștii l-au mai chestionat pe acesta cu privire la ocupație și scopul în care se afla în acea zonă. Apoi, agentul șef principal Pascal i-a dat de înțeles să scoată banii. A primit 300 de lei din care i-a dat 100 colegului ca să-i cumpere tăcerea.
În timpul anchetei și la proces a susținut că a fost provocat de investigatorul sub acoperire, dar nu a putut să probeze acest lucru. Mai mult, colegul său a avut o atitudine sinceră și și-a recunoscut vina.
Gheorghe Corovancă a fost condamnat pentru complicitate la luare de mită și complicitate la abuz în serviciu. Și agentul Marin Manole de la Postul de Poliție Cosmești a recunoscut că a luat în câteva rânduri mită pentru a nu sancționa conducători auto care depășeau pe linie continuă.
Nu știa că șoferii de la care a primit bani sunt anchetatori sub acoperire, dar știa că autospeciala Poliției poate avea aparatură de supraveghere.
„Îmi trebuie permisu’ șefu că urmează să mă angajez și eu în Anglia…vreau să mă angajez și eu la începutul lunii septembrie!”, s-a rugat frumos unul dintre investigatori.
Pensionat între timp, polițistul Manole a fost condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual, toate în formă continuată. Colegul său, agentul șef prinicipal de poliție Sorin Bejan obișnuia să le explice conducătorilor auto pe care îi oprea că încălcau grav legislația tocmai pentru a le cere bani.
De exemplu, l-a anunțat pe un șofer care nu avea ITP și asigurare că îi va reține permisul, mai ales că intrase pe un drum cu acces interzis. Apoi, i-a spus: ,,Cum doriți? Alegem calea mai grea sau calea mai ușoară?” Când conducătorul auto s-a interesat cât trebuie să dea, polițistul a răspuns: „Ai răbdare și nu mai vorbi mult, prost și fără rost”.
Omul a dat 100 de lei, pentru că ales calea cea mai ușoară. Avea nevoie de permis pentru a se întoarce la muncă în Marea Britanie. Așa că a fost sancționat pentru că a intrat pe un sector de drum pe care accesul este interzis. Din toate personajele implicate în acest proces, un singur șofer a fost condamnat pentru dare de mită.
Inginerul Ionuț Rafael Luca a fost pedepsit pentru o șpagă de 100 de lei dată lui Bejan. Intrase pe același drum unde accesul era interzis. În mod normal, acel drum este unul cu două sensuri, dar accesul este interzis numai în ziua în care se organizează un iarmaroc anual.
Doar în ziua de iarmaroc, Primăria pune un semn de acces interzis. În rest, circulația este permisă în ambele sensuri. Luca trecuse în aceeași zi pe acolo înainte de acțiunea Primăriei. Imediat cum și-a dat seama că a greșit, după zece metri, omul a oprit.
Cum l-a văzut săvârșind abaterea, polițistul s-a îndreptat spre el și i-a spus că îi ia carnetul pentru 60 de zile. L-a rugat pe polițist să nu îi ia permisul, deoarece face naveta zilnic de la Vaslui la Iași. Agentul de la Circulație i-a aplicat doar un punct amendă.
„Cum pot să vă… Adică, cum pot să vă… nu știu, vă mulțumesc”, a spus inginerul. „Cum vreți dumneavoastră”, i-a răspuns polițistul. Apoi i-a cerut șoferului să-i aducă contractul de vânzare-cumpărare al mașinii pentru a-l analiza. Dar să aibă „ceva” în el.
În el erau banii. „E bine?”, s-a interesat omul. Agentul șef principal de poliție s-a declarat mulțumit de suma primită. În vârstă de 44 de ani, agentul șef principal Sorin Bejan a primit 4 ani și 6 luni cu executare.
Instanța a ținut cont de faptul că polițistul obișnuia să ajute mai multe persoane care practicau în mod ilegal taximetria. În schimbul unor diferite atenții (bani, produse, benzină), le anunța zilele când se organizau acțiuni pentru combaterea taximetriei ilegale. În total, toți cei condamnați trebuie să achite 112.000 de lei cheltuieli de judecată.