Ce legătură poate fi între un documentar de scurt-metraj, compania națională de tehnică militară, distrugerea mediului prin deversare de deșeuri periculoase și corupție?
Romarm este cel mai mare furnizor de armament și tehnică militară din România și are în subordine Uzina Mecanică Plopeni – UM Plopeni. Șefii acesteia au decis să închirieze în urmă cu aproape zece ani rezervoarele și spațiile de tratare a apelor uzate din incinta fabricii cu 2.000 lei/lună, fără TVA.
Chiriașul era SC Global Industrii Water SRL, trimisă în judecată pe 3 iunie 2021 de către procurorii Parchetului General pentru poluare și ilegalități privind gestionarea deșeurilor periculoase. Explicații vor trebui să dea judecătorilor și administratorul firmei, cât și cel care conducea de fapt societatea comercială, un individ care a fost condamnat definitiv pentru corupție în urma unui contract încheiat cu Armata.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 14 decembrie 2012 – 12 martie 2019, Global Industrii Water SRL a depozitat cantități mari de deșeuri periculoase, respectiv reziduuri petroliere, în interiorul spațiului închiriat de la UM Plopeni.
Reziduurile au fost aruncate și în pădure, în afara perimetrului împrejmuit cu gard. Pe lângă acestea, au mai fost găsite depozitate într-un spațiu neautorizat cantități mari de soluție uzată de electrolit, cum e cea folosită la bateriile auto.
Gaura neagră a economiei românești înghite și păduri
„Au intervenit şi depășiri alarmante a valorilor de crom și hidrocarburi din petrol ce depășesc și de 104 ori valorile de intervenție maxim stabilite de normele în vigoare, toate acestea reprezentând un prejudiciu semnificativ adus mediului”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Cantitatea mare de substanțe periculoase depozitată direct pe sol a dus la poluarea acestuia și a apei freatice, cu efect devastator pentru mediu și potențial cancerigen pentru om.
Persoanele care au decis depozitarea ilegală a acestor cantități mari de deșeuri periculoase sunt, potrivit procurorilor, Elena Gheorghe, asociatul unic și administratorul Global Industrii Water SRL, și pesoana care controla de facto afacerea, Adrian Moise.
Cei doi sunt acuzați de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase.
Global Industrii Water SRL a fost înființată în comuna Bărcănești din județul Prahova în iunie 1998. Inițial s-a numit Filias & Decebal SRL și avea sediul social în Ploiești, la domiciliul lui Stelian Baca, un domn care era asociat unic.
În 2001, a vândut firma Elenei Gheorghe, pe atunci în vârstă de 28 de ani, cu puțin peste un miliard de lei vechi, aproximativ 35.000 USD. Potrivit cinemagia.ro, Stelian Baca și doamna Reli Gheorghe, au jucat în 2008 într-un scurt metraj numit „Fără prejudecată” care ne arată cum rromii încearcă să țină pasul cu societatea românească în ciuda obstacolelor.
Tot în 2008, Filias & Decebal își schimba sediul social în comuna prahoveană Bărcănești. Apoi și-a schimbat denumirea în Karina Global Trade, iar din 2013 se numește Global Industrii Water. Un an mai târziu și-a mutat sediul social în București, lângă complexul strudențes din Regie.
Global Industrii Water are ca activitate principală comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate și puncte de lucru în orașul Plopeni, o hală în comuna Becicherecu Mic din județul Timiș, o hală în comuna hunedoreană Turdaș și o benzinărie în Bărcănești.
Sute de tone de deșeuri toxice aduse de Securitate din Occident, folosite în construcții
Financiar vorbind, activitatea firmei este una ciudată, după cum arată datele de la Ministerul Finanțelor. Bilanțul nu a fost depus pentru 2019 și 2020. În perioada 2016 – 2018, cifra de afaceri a fost zero, deci nu putem vorbi despre pierderi sau profit. În 2015 avea pierderi de aproximativ 77.000 de lei la o cifră de afaceri de circa 28.500 de lei.
După cum reiese din comunicatul Parchetului General, ploieșteanul Adrian Moise conducea afacerea. În vârstă de 46 de ani, acesta a fost condamnat definitiv în 2012 de judecătorii Curții Supreme pentru fapte de corupție în care a fost implicat și un ofițer superior al Armatei române.
Traian Nistor, general în rezervă, comandant al Comandamentului Logistic Întrunit, a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.
Moise, pe atunci asociat unic al NAC Industrii SRL, a luat tot trei ani cu suspendare, perioada de supraveghere fiind de opt ani. El a fost acuzat de evaziune fiscală şi livrarea de uleiuri minerale din antrepozit fiscal fără prezentare de către cumpărător a dovezii de plată a accizei. Prejudiciul în acel dosar s-a ridicat la aproape 1,3 milioane de euro.
Procurorii DNA au dovedit că în timpul unei proceduri de achiziție de produse petroliere pentru unităţi militare „inculpaţii au încheiat un contract pentru un alt produs decât cel licitat şi au eludat plata accizei către bugetul de stat”.
Combustibilul era fabricat de NAC Industrii SRL al cărei patron era Adrian Moise. NAC Industrii a împărțit sediul din București cu Global Industrii Water.
SUA: Inginer român, marinar pe un cargobot, riscă 61 de ani de închisoare
Disputa dintre Global Industrii Water și Uzina Mecanică Plopeni durează de mai mult timp. În 2017, operatorul regional al sistemelor de apă și canalizare din Prahova, Hidro Prahova SA, deținut de consiliile locale din județ, a dat în judecată Romarm, în subordinea căreia se află UM Plopeni, în 2017 pentru a plăti prejudiciul în urma depășirii concentrațiilor admise din apele epurate evacuate.
Acestea ajungeau în pârâul din apropierea platformei UM Polpeni. Cauza depășirii concentrațiilor a fost depozitarea în condiții improprii a șlamurilor de crom în stare lichidă, deșeuri chimice cu regim special conform legislației în vigoare.
UM Plopeni s-a apărat susținând că nu este vinovată, responsabilii fiind Global Industrii Water și NAC Industrii care își asumaseră întreaga răspundere pentru nerespectarea legilor privind protecția mediului.
Comisarii Gărzii de Mediu au efectuat mai multe controale. La unul dintre ele, în 2017, au constatat că deșeurile periculoase erau mutate cu excavatorul dintr-o parte în alta a platformei închiriate. Au mai găsit scurgeri de reziduuri petroliere direct pe sol, inclusiv lângă pădure, iar la o stație de neutralizare substanțe neidentificate fierbeau.
Rechizitoriul întocmit recent de procurorii Parchetului General a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Ploiești la începutul lui iunie 2021, UM Plopeni afiind parte vătămată.