Skip to content

Ponton ilegal de 75.000 de euro din banii Hidroelectrica pentru un director asociat cu „Deputatul Mitralieră”

Un fost director din cadrul Hidroelectrica a fost trimis din nou în judecată de către procurorii DNA pentru că a folosit banii companiei să construiască un ponton pe lacul de acumulare de la Vidraru.

Constantin Metehoiu, fost director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș din cadrul Hidroelectrica SA este acuzat, printre altele, și de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în formă continuată, conform unui comunicat al DNA din 2 iunie 2020.

Procurorii susțin că în 2011 Metehoiu a folosit banii Hidroelectrica să construiască un ponton metalic pentru ambarcațiunile sale pe un teren pe care îl deținea pe malul Lacului Vidraru. Ambarcațiunile erau folosite pentru a plimba turiștii.

Lucrarea a fost făcută fără autorizație, conform unui comunicat al DNA, și mai mult în acte apărea ca fiind executată într-un alt loc: la Barajul Vâlsan.

Pentru una dintre facturi, fostul director ar fi determinat două persoane din subordine, de la Financiar, să acorde vizele de acceptare la plată și de control financiar preventiv fără ca ele să cunoască faptul că structura era deja executată.

Constantin Metehoiu (Sursa foto: Impuls de Argeș)

Prejudiciul adus Hidroelectrica SA, deținută de statul român, este de 325.879 lei, sumă cu care această societate s-a constituit parte civilă.

În prezent, portivit datelor de la Registrul Comerțului, fostul director Constantin Metehoiu este asociat și administrator într-o firmă care are ca obiect de activitate prelucrarea /conservarea fructelor şi legumelor.

El este asociat cu 18,18% la o firmă activă în turism: Odiseea Turism & Construct SRL din Pitești. Tot 18,18% deține și deputatul PSD Cătălin Marian Rădulescu, cunoscut drept „Deputatul Mitralieră” după ce a spus în timpul protestelor împotriva celebrei OUG 13 privind modificare codului penal că şi-a păstrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluţie şi e pregătit să o folosească din nou.

Medicul Cătălin Rădulescu este poreclit „Deputatul Mitralieră” (Sursa foto: captură Adevărul)

Interesant este că tot în 2011, mai precis în în luna august, Constantin Metehoiu a devenit asociatul „Deputatului Mitralieră” când Odiseea Turism și-a reluat activitatea întreruptă în 2009.

Constantin Metehoiu pare atras de ilegalități comise în defavoarea Hidroelectrica. Agenția Națională de Integritate – ANI a constatat existența conflictului de interese de natură penală, precum și sâvârşirea infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție în cazul lui.

Conform unui comunicat al ANI din noiembrie 2013, Metehoiu a încheiat în calitate de director 17 contracte de achiziție publică și două achiziții directe în valoare de aproximativ 675.000 euro cu trei firme în care fusese asociat sau administrator înainte de a fi numit director: Danatis 2000 SRL, Dragoș Construct Group SRL și Reparații Modernizări Retehnologizări Argeș SRL.

Încheind aceste contracte, fostul director a încălcat mai multe legi. Printre ele, și cea îi interzicea să ia decizii ca director în favoarea unei firme cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani înainte de numire. Codul Penal prevede în acest caz închisoare de la șase luni la cinci ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.

ANI a sesizat Parchetul. În iulie 2016, DNA l-a trimis în judecată pentru abuz în serviciu și de fals.

Împreună cu Metehoiu au mai fost trimiși în judecată câțiva directori și angajați ai Hidroelectrica, fiul său și câțiva parteneri de afaceri pentru mai multe infracțiuni: abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălarea banilor.

Opt contracte încheiate în perioada 2011 – 2012 au fost atribuite preferențial unor firme controlate de trei afaceriști, printre care și fiul lui Metehoiu. Mai mult, o parte dintre lucrări au fost efectuate de personalul unei filiale Hidroelectrica.

Întreaga procedură s-a derulat cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne, în condițiile în care lucrările nu au fost realizate de firmele beneficiare ale contractelor, nu au existat situații de lucrări, sistemele respective fie nu există, fie sunt nefuncționale și nu au fost livrate componentele software necesare (comunicat DNA)

Procurorii susțin că fiul lui Metehoiu și partenerii lui au creat un mecanism prin care în relația cu Hidrocentrale Curtea de Argeș au interpus patru persoane fizice autorizate. Banii au fost transferați în mod repetat prin  conturile lor până au fost retrași.

Hidroelectrica a fost prejudiciată astfel cu 8.192.817,35 lei, sumă cu care această societate s-a constituit parte civilă în cauză.

În august anul acesta se fac cinci ani de când dosarul se află pe masa judecătorilor Tribunalului Argeș.

Bătaie creștinească înainte de Înviere între un primar PSD și șeful PNL dintr-o comună

Angajări cu pile și șpagă la Drumuri și Poduri. Banii ajungeau și în visteria PSD

Godină, despre umilirea arestatei Pintea de la PSD: „O văicăreală ieftină a unei persoane care, până nu demult, era suficient de sănătoasă cât să poată conduce un spital”

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!