Preoții care l-au șantajat pe episcopul Corneliu al Hușilor, condamnați la închisoare cu executare

Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Corneliu Onilă, a fost episcop al Hușilor până în vara lui 2017.

Atunci s-a retras din funcție în urma unui scandal în care au fost difuzate imagini compromițătoare cu el și un elev de la Seminarul Teologic.

El a fost șantajat cu difuzarea acestor imagini de trei subalterni care au fost pe 14 martie 2019 condamnați la închisoare cu executare.

Procesul lui Cristi Sebastian Jitaru, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale a Hușilor; Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, și Mihail Răzvan Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, județul Vaslui a ajuns la final.

Cei trei au fost trimiși în judecată pentru infracțiunea de șantaj în iunie 2017 de către DNA Iași.

Inițial, instanța a decis măsura arestului la domiciliu. Aceasta a fost revocată abia la începutul lunii iulie 2018.

Mai mult, judecătorii au decis atunci că Jitaru, Damian și Bumbu nu mai au voie să exercite profesia de preot sau să desfășoare activități specifice acesteia.

Tocmai de aceea, unul dintre ei s-a reprofilat și s-a făcut șofer de cursă lungă.

În octombrie 2018, Tribunalul Vaslui i-a condamnat pe Jitaru (foto centru), Damian (foto stânga) și Bumbu.

Jitaru a primit doi ani de închisoare cu suspendare și o amendă de 2.400 de lei, iar Damian și Bumbu au fost condamnați la doi ani cu suspendare și amendă de 4.800 de lei.

Tuturor li s-a interzis să mai fie preoți în perioada de supraveghere.

Conform rechizitoriului, preotul arhimandrit Jitaru l-a amenințat în perioada 30 mai – 14 iunie 2016 pe episcopul Corneliu al Hușilor cu darea în vileag a unor imagini compromițătoare pentru a fi nominalizat la postul de Episcop Vicar.

Damian și Bumbu i-au cerut în schimb episcopului 50.000 de euro pentru ca imaginile cu tentă sexuală în care acesta apare alături de un seminarist să nu fie făcute publice.

Aceste imagini, care au și ajuns pe internet, erau în posesia lui Jitaru care le-a arătat unor apropiați ai episcopului Hușilor.

„Te-a durut?”, îl întreba episcopul Corneliu pe seminarist. După care l-a îmbrățișat cu drag.

Filmările au stârnit o stare de temere episcopului cu privire la lezarea imaginii sale și a Bisericii Ortodoxe, astfel că a luat decizia de anunța DNA.

Din discuțiile telefonice interceptate a rezultat faptul că suma de 50.000 de euro ar fi urmat să fie împărțită de Damian și Bumbu, ultimul exprimându-și dorința de a-și lua un Mercedes Clasa E.

Într-un birou de la Centrul Episcopal Huși, Jitaru a arătat unei alte persoane două filmulețe în care apăreau doi bărbați, susținând că în imagini ar fi apărut Episcopul Hușilor pe care îl va distruge și că va publica filmulețele.

Ulterior, a spus că nu va face publice imaginile cu caracter sexual care l-ar distruge atât pe episcop cât și Biserica dacă va fi propus de episcop pentru a ocupa funcția de episcop vicar.

Episcopul Hușilor a convocat de urgență pe 1 iunie 2017 o ședință după ce a aflat că preotul Jitaru umbla prin curtea Episcopiei arătând tuturor imaginile.

În ședință s-a decis să „se adreseze justiției și să facă apel la protecția legii”. Inițial, episcopul s-a arătat șocat, tulburat, înfricoșat și a negat că ar fi adevărate acele afirmații sau întâmplări, menționând că filmările sunt falsuri.

După ce a anunțat autoritățile, acestea au dispus înregistrarea ambientală a unei întâlniri dintre episcop și preotul Jitaru. El a fost înregistrat șantajându-l pe episcopul Corneliu.

Pe de altă parte, Damian și Bumbu au trecut la amenințări directe.

„Noi nu venim la episcopie de 100 de ori. Dacă până mâine seară nu apar banii, știți prea bine de existența acelor filme. Nu vă jucați, situația este gravă. Aveți până mâine la ora 12 timp să ne dați banii!”

Vătămatul i-a întrebat câți bani le trebuie și pentru ce. „Știți prea bine situația, ori dați banii, ori dăm publicității totul.”

Sentința nu a fost pe placul părților implicate care au declarat apel. Pe 14 martie 2019, magistrații Curții de Apel Iași au decis că preoții șantajiști trebuie să stea după gratii.

Jitaru a fost condamnat la trei ani și șase luni și nu mai are voie să fie preot timp de cinci ani, iar Damian și Bumbu au luat câte trei ani la care se adaugă aceeași interdicție de a nu fi preoți.

Într-un raport al Curții de Apel Iași se arată că jurnaliștilor care au solicitat acces la acest dosar le-a fost respinsă cererea. „Dosarele privind cauzele care au fost sau sunt judecate în şedinţă nepublică, precum şi cele care presupun confidenţialitate nu pot fi consultate de reprezentanţii mass-media, cărora nu le pot fi eliberate nici copii ale actelor şi hotărârilor pronunţate în cauzele respective”, a fost motivarea.

La procesul de la Curtea de Apel fostul episcop a cerut să fie repus în funcție, cu toate că Patriarhia Română a recunoscut că el apărea în imaginile compromițătoare.

Seminaristul, devenit între timp preot, care părea a fi în filmulețele cu episcopul, nu a recunoscut în fața instanței nimic.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA