O afacere internațională cu droguri în care este implicată și armata siriană va fi deslușită în urma unui proces care a început pe 22 iunie 2022 la Tribunalul din Essen, Germania.

Patru bărbați din Germania au fost puși sub acuzare de către procurorii germani. Potrivit Süddeutsche Zeitung, aceștia fac parte dintr-o rețea internațională de traficanți care au transportat, în perioada decembrie 2019 – noiembrie 2020, containere cu droguri din Siria spre România.

Stupefiantele, amfetamină și hașiș, urmau să ajungă în Egipt și Arabia Saudită. Potrivit sursei citate, care preia informații din rechizitoriul anchetatorilor germani, pentru fiecare container care a părăsit Siria se plătea aproximativ 300.000 de dolari americani Diviziei a 4-a blindată a Armatei Siriene.

Aceasta este comandată de generalul Maher al-Assad, fratele președintelui sirian, Bashar al-Assad. Divizia a 4-a este unitatea de elită a armatei siriene și are ca scop principal apărarea guvernului de amenințările interne și externe, fiind alături de poliția secretă nucleul forțelor de securitate siriene.

Unchiul președintelui Siriei, în mrejele justiției franceze. Declarația unui securist român, importantă la dosar

Pe de altă parte, Die Welt susține că valoarea totală a drogurilor ar fi ajuns la peste 130 de milioane de euro. „Toate transporturile de droguri erau și sunt sub controlul regimului lui Bashar al-Assad care beneficiază financiar de pe urma acestora”, a declarat procurorul de caz în fața instanței, potrivit sursei citate.

Cei patru acuzați, trei sirieni și un germano-algerian, locuiau toți în diferite landuri din Germania. La primul termen al procesului din 22 iunie toți s-au prevalat de dreptul la tăcere. O primă sentință în acest caz este prevăzută pentru luna decembrie a acestui an.

Die Welt menționează că au avut loc două livrări importante, în trei containere, care au fost interceptate la Constanța, în România.

În septembrie 2020, DIICOT anunța cea mai mare captură de hașiș și captagon din istoria României în urma unei anchete comune cu Drug Enforcement Administration din SUA (DEA).

La data de 30 august 2020, o navă care venea din Portul Latakia, Siria, via Turcia, a acostat în Portul Constanța. În urma investigațiilor, au fost identificate două containere care conțineau 40 de tone de produse nealimentare.

Într-unul dintre acestea au fost descoperite 1,5 tone de hașiș și 751 de kg de pastile de captagon, un drog similar cu amfetamina și este foarte folosit în Orientul Mijlociu. Cunoscut și sub denumirea de „drogul jihadului”, este folosit de teroriști.

Marfa fusese descărcată de pe navă și se afla pe semiremorca unui camion în momentul în care au intervenit autoritățile. Valoarea de piață a drogurilor capturate este de aproximativ 80.000.000 de euro, anunța DIICOT.

 

FRANȚA: Prins cu 500 de kg de droguri, un șofer român de camion riscă 10 ani de închisoare și peste un milion de euro amendă

Un polițist britanic și un român au jefuit „cărăușii” unei rețele de traficanți de droguri

Șef al celui mai violent cartel mexican de droguri, prins în România și extrădat în SUA

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.