atentat bomba arad

Procurorii încearcă să explice eșecul cercetărilor în dosarul afaceristului aruncat în aer

Ministerul Public încearcă să explice, într-un comunicat de presă, că procurorii muncesc pe brânci pentru a afla cine este autorul atentatului cu bombă de la Arad din mai 2021. Atunci, un om de afaceri a murit carbonizat după ce un dispozitiv exploziv i-a fost plantat sub mașină.

La un an după ce au fost alocate sume considerabile și trimiși la muncă numeroși polițiști pentru găsirea criminalului, ancheta bate pasul pe loc. Procurorii nu au niciun suspect.

Ioan Criș a murit după ce mașina în care se afla a explodat. Ulteriror, anchetatorii au ajuns la concluzia că a fost un asasinat produs prin detonarea unui dispozitiv.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică a preluat ancheta în cauza privind explozia unui autoturism marca Mercedes Benz în parcarea magazinului Profi, din cartierul Vlaicu- zona Lebăda, din Arad, în dimineața zilei de 29.05.2021.

„Preluarea cauzei a avut în vedere complexitatea cauzei dată de gravitatea faptelor, impactul social major, aspectele de fapt investigate fiind extrem de grave și pentru a se asigura soluționarea cu celeritate a cauzei, în scopul unei mai bune înfăptuiri a actului de justiție”, se arăta într-un comunicat al Parchetului.

Două zile mai târziu, procurorii Parchetului General anunțau cu surle și trâmbițe că au finalizat cercetarea la fața locului.

„Cercetările se efectuează sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat cu premeditare, în urma exploziei decedând o persoană de sex masculin”, preciza Ministerul Public.

Procurorul a dispus realizarea mai multor expertize criminalistice,  au fost audiate mai multe persoane. „În vederea unei bune înfăptuiri a actului de justiție și soluționării cu celeritate a cauzei, au fost alocate importante resurse umane și logistice de către Poliția Română”, susținea parchetul.

A trecut un an și făptașul sau făptașii nu au fost prinși. Ce ne spune asta? Polițiștii și procurorii care se ocupă de caz sunt incompetenți.

Ca să mai dreagă busuiocul, pe 26 mai 2022, Parchetul General a explicat, într-un comunicat, cât au muncit autoritățile să găsească persoana sau persoanele care au pus dispozitivul explozibil care a dus la moartea afaceristului arădean.

Ce au reușit anchetatorii să facă într-un an de la explozia în care a murit ars de viu Ioan Crișan. Au stabilit traseul lui Crișan prin vizualizarea imaginilor obținute din camerele de supraveghere din municipiul Arad și au analizat afacerile acestuia, inclusiv cele de cămătărie.

Au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei. Peste 400 de persoane au fost audiate şi au fost efectuate percheziții domiciliare și 35 de percheziții informatice.

Anchetatorii au finalizat 18 constatări balistice, fizico-chimice, genetice și au stabilit tipul de exploziv de mare putere, precum și cantitatea folosită în explozie.

S-a solicitat sprijinul Interpol și asistența Europol. Și cam atât. Cercetările se desfășoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nefiind dispusă urmărea penală față de o persoană.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!