Skip to content

Promovare trucată în aviație. Trei comandori, judecați de Tribunalul Militar

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată la începutul lunii decembrie a trei comandori pentru aranjarea unui examen de promovare în funcție.

Comandorul Cătălin Ungureanu (foto), adjunct pentru zbor al inspectorului general al Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este judecat pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Comandorul Nicolae-Lucian Lupescu era la data faptelor împuternicit comandant al Detașamentului Aeromedical din cadrul Inspectoratului General de Aviație. În prezent este ofițer specialist în cadrul Serviciului cooperare aeronautică internațională al aceleiași instituții, susțin procurorii, dar pe site-ul instituției figurează încă drept adjunct.

Lupescu va răspunde în fața judecătorilor militari pentru infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite. El a primit subiectele examenului de promovare în funcție de la comandorul Ungureanu.

Medic militar, trimis în judecată după ce a fost prins în flagrant că lua șpagă

Potrivit procurorilor militari, concursul s-a desfășurat în perioada 12 septembrie – 28 octombrie 2019 pentru ocuparea funcției de comandant al Detașamentului Aeromedical și comandant al Punctului de Operare Aeromedical București din cadrul Inspectoratului General de Aviație.

Ungureanu, care era președintele comisiei de concurs, i-ar fi transmis subiectele de examen inculpatului Lupescu în preziua concursului pentru a-i asigura promovarea.

Candidatul Lupescu a beneficiat și de ajutorul unui alt ofițer. Tudor Radu, judecat și el în acest dosar, este locotenent-comandor, ofițer pilot de aeronave în cadrul Detașamentului Aeromedical al Inspectoratului General de Aviație.

Radu a înlesnit câștigarea concursului de către Lupescu asumându-și corectitudinea, asigurând astfel promovării examenului menționat.

Procurorii consideră că cmdr. Lupescu a devenit astfel ilegal funcția de comandă la nivelul Detașamentului Aeromedical – structură din cadrul Inspectoratului General de Aviație. Astfel, el a coordonat fără drept, la nivel național, misiunile aeromedicale specifice Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare.

Totodată, inculpatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi încasat, în perioada de 25 noiembrie 2019 – 26 iunie 2020 drepturi salariale necuvenite aferente ocupării respectivei funcții de conducere.

Cmdr. Ungureanu se transferase la București cu două luni înainte de  organizarea examenului. Anterior fusese comandantul Unității Speciale de Aviație Iași.

Tineri gardieni din Penitenciarul Arad s-au pensionat dând șpagă la Spitalul Militar