Skip to content

Recompensă de 1.000.000 de euro pentru prinderea unui evadat celebru

Tentativă de omor, fals în documente oficiale, trafic, răpire, sechestrare de persoane, omor, vătămare corporală gravă, jaf armat, constituire de grup infracțional organizat, terorism, sechestrare de aeronave.

Acestea au fost acuzațiile care l-au trimis după gratii pe Vasileios (Vassilis) Palaiokostas, cunoscut drept Robin Hood al Greciei pentru că ar fi dat bani fermierilor săraci și fetelor orfane care nu avea bani de zestre.

În vârstă de 54 de ani, a evadat din Penitenciarul Korydallos pe 22 februarie 2009 cu un elicopter și de atunci nu se mai știe nimic despre el.

A fost a doua oară când a fugit în același mod din aceeași închisoare.

Conform BBC, în ultimii 20 de ani, CIA controlează o unitate antiteroristă în Atena formată din 15 ofițeri americani și greci.

Membrii acesteia, cunoscuți drept „Invizibilii”, sunt specializați în prinderea teroriștilor și a „infractorilor speciali”. Din 2009, Vassilis Palaiokostas a devenit ținta lor numărul 1.

Încă de mic, grecul a avut un trai greu care l-a împins spre o viață demnă de filme.

Începând cu 1979, pe când avea 13 ani a comis împreună cu fratele său nu mai puțin de 27 de jafuri timp de șapte ani, în cele mai multe cazuri obiectele furate fiind videoplayere.

Totul s-a schimbat când l-a cunoscut pe renumitul infractor grec Costas Samaras, „Artistul”, care i-a învățat pe frați cum să spargă bănci și magazine de bijuterii.

În aprilie 1990, a fost arestat pe când încerca să-și ajute fratele să evadeze din închisoare. Atunci a intrat cu un tanc furat în zidul penitenciarului unde era încarcerat acesta.

Nu a stat mult după gratii. La opt luni după arestare, Palaiokostas a evadat sărind gardul închisorii cu ajutorul unor cearșafuri legate.

În iunie 1992, a jefuit alături de fratele său și „Artist” o bancă aflată la numai 500 de m de sediul Poliției dintr-un mic oraș. În mai puțin de trei minute au luat 125 de milioane de drahme, echivalentul a 360.000 de lire sterline, și au fugit o mașină furată.

Pentru a scăpa de polițiști au aruncat bani pe geam. Mulțimea adunată să strângă banii a făcut imposibilă capturarea hoților.

Au abandonat mașina și au furat un Nissan pentru a ajunge în munți. Ulterior, autoturismul de teren a fost înapoiat proprietarului împreună cu 150.000 de drahme, aproximativ 430 de lire sterline. Mai mult, i-au și spălat mașina.

Pe 15 decembrie 1995, un bogat om de afaceri a fost răpit în timp ce mergea spre birou. Palaiokostas a cerut o răscumpărare de 260 milioane de drahme, echivalentul astăzi a 1,2 milioane de sterline.

După ce a fost eliberat, magnatul a declarat că răpitorii nu s-au purtat urât cu el, nu s-a temut pentru viața sa și chiar a avut conversații pe diferite teme cu aceștia.

Patru ani mai târziu au reușit anchetatorii să-l prindă. Palaiokostas fumase ceva și drogat fiind a intrat cu mașina într-un copac.

Sursa foto: Vice.com

A fost condamnat la 25 de ani și trimis în penitenciarul Korydallos, unul dintre cele mai renumite din Europa, casa multor criminali și teroriști. Colegul de cameră era albanezul Alket Rizai, un asasin de profesie.

Pe 4 iunie 2006 seara, un elicopter s-a apropiat de închisoare. Aeronava fusese deturnată de fratele lui Palaiokostas care venise să-l salveze. Nikos Palaiokostas se află în prezent după gratii pentru că a jefuit 16 bănci.

Gardienii au intenționat să tragă după fugarii care își luau zborul, dar pentru că penitenciarul este situat într-o zonă rezidențială, le-a fost frică să nu rănească pe cineva.

La scurt timp după evadare, Rizai și fratele lui Palaiokostas au fost prinși, dar el a reușit să se ascundă în continuare și să continue să comită infracțiuni.

În iunie 2008 a răpit un alt milionar, George Mylonas, care i-a înfuriat pe mare parte dintre greci în timpul crizei economice spunând că „muncitorii trebuie să strângă cureaua”.

Și acest om de afaceri a declarat după ce a fost eliberat că răpitorii au fost politicoși și că l-au tratat bine. După ce a primit recompensa de 1,2 milioane de euro, Palaiokostas l-a lăsat să plece.

A furat un BMW cu care milionarul să poată ajunge singur acasă.

Condamnarea în acest caz a fost similară cu cea primită anterior: 25 de ani. În timpul procesului, în ianuarie 2009, la procesul său au participat fermieri, țărani și anarhiști care cereau eliberarea acestuia.

Pe 22 februarie 2009, un alt elicopter se apropia de Penitenciarul Korydallos. 

Era deturnat de prietena albanezului Rizai. Deasupra închisorii, ea a aruncat o scară pe care acesta și Palaiokostas au urcat, apoi elicopterul a luat înălțime.

De această dată, gardienii nu au mai stat pe gânduri și au deschis focul.

Aproape 30 de gloanțe au nimerit aeronava care a fost găsită abandonată pe marginea unei autostrăzi, în suburbia Kapandriti, nordul Atenei, potrivit The Telegraph.

La o lună după ce a evadat, împreună cu Rizai și prietena acestuia, a furat 250.000 de euro dintr-o bancă aflată în orașul natal al lui Palaiokostas.

Rizai și partenera au fost repede reținuți, dar grecul a reușit să fugă și de această dată. 

Era să fie prins ulterior din cauza faptului că s-a dat de gol când a închiriat niște filme.

A trimis chiar o scrisoare, pe care și-a pus amprenta pentru ca lumea să știe că el a scris-o, către mass-media elenă în care explica cum a scăpat ca prin urechile acului.

În iunie 2010, autoritățile au susținut că amprenta sa se afla pe o scrisoare capcană trimisă ministrului Afacerilor Interne.

Bomba a explodat în mâinele adjunctului ministrului, astfel că Palaiokostas a fost acuzat de omor și terorism. Există voci care susțin că aceasta a fost o înscenare a autorităților.

În Grecia, aproape fiecare are propria teorie despre locul în care s-ar afla evadatul.

Mulți greci cred că fugarul este protejat de călugări, conform BBC, iar presa îl numește „Fantoma”.

FBI: 1.000.000 de dolari recompensă pentru prinderea unui român

GERMANIA: Român violent, condamnat pentru tentativă de omor, evadat dintr-un spital de psihiatrie

Un evadat austriac s-a predat poliției spunând că s-a săturat de Tenerife și îi este dor de casă