Skip to content

Reșițean, arestat în Germania. Fraudă în SUA cu 722 milioane USD pe seama idioților

Procurorii americani au destructurat o afacere piramidală de tip Caritas, dar care era implicată în afaceri cu criptomonede.

Până acum au fost arestate patru persoane, trei americani și un român. Al cincilea individ implicat în fraudă este încă în libertate.

Pe 10 decembrie 2019, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat arestatea a trei cetățeni americani: Matthew Brent Goettsche, 37 de ani, și Jobadiah Sinclair Weeks, 38 de ani, ambii din statul Colorado; Joseph Frank Abel, 49 de ani, din California.

Imediat după ce autoritățile americane au dat publicității numele celor trei suspecți, un al patrulea a fost arestat în Germania.

Este vorba despre Silviu Cătălin Balaci din Reșița, județul Caraș-Severin, care locuia în Frankfurt, Germania.

În vârstă de 34 de ani, este cunoscut pe plan local ca un afacerist de succes.

La 19 ani a înființat New Age Programming SRL și în prezent este asociat la Evobits Information Technology SRL și Cripto Mine SRL, ambele din Reșița.

Potrivit anchetatorilor americani, reșițeanul se numără printre cei care au înființat BitClub Network, o schemă de investiții cu criptomonede care a funcționat din aprilie 2014 până în decembrie 2019.

Promovată internațional drept „cea mai transparentă companie din istoria lumii” și „prea mare pentru a eșua”, afacerea era de fapt o schemă financiară de tip piramidal, așa cum a fost Caritasul de la Cluj.

În plus, cei cinci intenționau să vândă acțiuni ale BitClub Networks cu toate că aceasta nu era înregistrată la Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare – U.S. Securities and Exchange Commission și tranzacțiile ar fi fost ilegale.

Cei cinci au reușit să atragă mii de investitori pe care i-au înșelat cu 722 de milioane de dolari, promițându-le câștiguri uriașe.

În discuțiile private dintre membrii rețelei, înregistrate de anchetatori, aceștia râdeau de naivii investitori și îi numeau „oi” și „idioți”.

„Persoanele arestate au înșelat mii de victime promițându-le mari venituri dacă vor investi în mineritul de bitcoin”, a declarat Paul Delacourt, director adjunct al FBI – Biroul Los Angeles.

El a adăugat că afaceriștii arestați trăiau în lux cu banii astfel obținuți.

Un tânăr din Zambia și-a dat seama încă din 2018 că BitClub Network este o schemă piramidală.

Atunci, antreprenorii au făcut mai multe vizite în Africa pentru a atrage investitori.

Japhet Mesa a explicat într-un articol că afacerea cu criptomonede nu era onestă.

Structura acționariatului companiei nu era transparentă spre deosebire de alte companii care fac „minerit de criptomonede”.

Adresa companiei nu era publică cu toate că pe site se menționa că au ferme de minerit în Reykjavik, Islanda. „E ca și cum ai spune vag că deții un cazinou în Las Vegas”, scria Japhet Mesa.

Taxa de înscriere pe BitClub Network era de 100 de dolari. Se ridica întrebarea: de ce să plătești o taxă când poți investi deja suma respectivă?

Mai mult, după ce se achita această sumă, o persoană trebuia să aștepte 10 sau 30 de zile din moment ce în această afacere câștigurile se văd în mai puțin de 24 de ore.

Judecătorii germani vor decide dacă Silviu Cătălin Balaci va fi extrădat în Statele Unite unde riscă 20 de ani de închisoare.

Grigore Balaci a confirmat pentru News România că fiul său este arestat în Germania.

„Nu știu ce se va întâmpla cu el. Până acum nu i-au luat nicio declarație”, a declarat tatăl.

Răzbunarea lui Tor: Mafia cecenă, un hacker britanic și un escroc român

Thousands of US residents defrauded by Romanian-US crime ring

ATAC INFORMATIC: Ce trebuie să faceți dacă ați primit un e-mail de amenințare

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!