Român, zece ani pentru șantajarea unei milionare din SUA. Unul dintre partenerii săi, căutat de FBI

Un cetățean român a fost condamnat pe 15 mai 2019 în SUA pentru rolul pe care l-a avut în șantajarea și amenințarea uneia dintre cele mai cunoscute milionare americane.

Alexandru Lucian Nicolescu, în vârstă de 41 de ani, va sta zece ani și o lună de închisoare într-o închisoare federală, conform unui comunicat al Procuraturii din Connecticut.

Potrivit documentelor de la dosar, pe 15 aprilie 2007, înainte de miezul nopții, Alexandru Nicolescu, Emanuel Nicolescu (coincidență de nume), Nicolae Herelea și Ștefan Alexandru Barabas au pătruns în vila unei milionare din South Kent, Connecticut.

S-au ascuns într-un dulap până au plecat servitorii.

Apoi, folosind arme și cuțite, au atacat victima care era împreună cu prietenul ei și le-au injectat fiecăruia o substanță despre care au spus că este un virus mortal.

În casă se afla și nepotul femeii, în vârstă de trei ani, dar el nu a fost rănit.

Purtau măști, aveau cuțite și arme de foc. Au cerut 8,5 milioane de dolari pentru antidot. Timp de aproape șase ore au încercat să determine victima să le plătească banii.

Barabas este încă pe lista FBI a celor mai căutate persoane.

Șantaj de 8,5 milioane de dolari. FBI oferă bani pentru prinderea unui ieșean

Conform presei americane, Emanuel Nicolescu a ajuns în SUA în 1993.

El a lucrat ca manager al proprietății multimilionarei până cu câteva luni înainte de noaptea fatidică.

Văzând că nu pot obține banii, cei trei au fugit cu un Jeep Cherokee care aparținea victimei Anne Bass (foto), una dintre cele mai cunoscute filantroape din New York.

Mașina a fost abandonată, anchetatorii găsind-o în New Rochelle, New York.

Câteva zile mai târziu, pe 21 aprilie 2007, valurile au adus la mal o geantă pentru acordeon care conținea o armă cu șocuri electrice, un cuțit, o armă de airsoft, o rangă, seringi, pastile de dormit, mănuși de latex, o cartelă de telefon cu adresa lui Anne Bass.

Abia în 2010, anchetatorii au făcut legătura dintre un număr de înmatriculare, parțial văzut de un martor, și un autoturism deținut de Michael N. Kennedy.

Apoi au aflat că acesta a stat la aceeași adresă cu Emanuel Nicolescu (foto).

Pas cu pas, polițiștii și agenții FBI au reușit să identifice ADN-ul lui Nicolescu, dovedind astfel că acesta a fost la locul infracțiunii.

Mai mult, cuțitul din geantă fusese un cadou pe care fostul manager al milionarei îl primise de la socrul său.

Tatăl lui Nicolae Herelea alias Kennedy, un alt personaj implicat, a fost acordeonist profesionist, iar geanta era a acestuia.

Ancheta a stagnat mult timp, ceea ce le-a permis agresorilor să dispară.

În septembrie 2010, conform informațiilor FBI, Barabas a părăsit Statele Unite împreună cu prietena lui.

El a fost depistat în România în martie 2012, dar pe numele său a fost emis un mandat de arestare abia pe 15 noiembrie 2012.

Agenții FBI cred că acesta poate fi în Ungaria pentru că prietena lui, Dalma Ocsay, are cetățenie maghiară.

Ștefan Alexandru Barabas (foto) s-a născut la Iași pe 16 ianuarie 1986.

FBI a pus o recompensă de 10.000 de dolari pentru prinderea lui.

Alexandru Nicolescu a fugit din SUA în ziua imediat următoare atacului, pe 16 aprilie 2007. S-a oprit tocmai în Marea Britanie.

A fost arestat pe 14 noiembrie 2013 în Regatul Unit unde avea reședința.

S-a opus extrădării în SUA, dar degeaba. Pe 25 noiembrie 2014 a ajuns pe tărâm american și în ianuarie 2016 a pledat vinovat. Abia pe 15 mai 2019 a fost condamnat.

Emanuel Nicolescu a fost arestat în Illinois pe 23 ianuarie 2011. Pe 22 martie 2012 un juriu din New Haven l-a găsit vinovat de tentativă de șantaj și posesie de autovehicul furat.

A fost condamnat pe 17 august 2012 la 20 de ani de închisoare.

Kennedy a fugit în România, dar s-a întors de bunăvoie în SUA pe 5 noiembrie 2012.

A pledat vinovat și în mai 2016 a primit patru ani de închisoare.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.