În România sunt 13 cazuri de violență domestică în fiecare oră, cazuri raportate la care intervin polițiștii. Numărul acestora este în creștere comparativ cu anul trecut.
Polițiștii emit ordine de protecție provizorii când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică.
Numărul tot mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română, se arată într-un comunicat al acestei instituții.
În primele cinci luni ale acestui an, polițiștii au emis 5.040 de ordine de protecție provizorii, 90,3% dintre acestea fiind confirmate de Parchet. Mai puțin de jumătate au fost transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată.
Extinderea ordinului de protecție. Noi măsuri pentru combaterea tuturor formelor de violență
În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit în 49.014 cazuri de violență domestică, jumătate având loc în mediul urban, ceea ce înseamnă o medie de puțin peste 13 procente în fiecare oră. Tot în perioada de referință, s-a constatat o creștere mică, de puțin peste două procente, a faptelor penale în domeniul violenței domestice care au fost în număr de 23.047.
A crescut și numărul lovirilor și al amenințărilor, acestea fiind în general comise la domiciliu. Cele mai multe infracțiuni legate de violența domestică au avut loc în mediul urban, dar diferența față de cel rural este de puțin peste 2.000 de cazuri. Media faptelor penale legate de violența domestică este de șase în fiecare oră.
În primele cinci luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor, 23.440, care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora, 24.329. Victimelor infracțiunilor de violență domestică au fost: 3.729 minori, 4.279 bărbați, șli 16.321 sunt femei.
Mamă, bătută de copiii ei minori la îndemnul concubinului. Scenele, filmate de fiică
La nivel național au fost 5.040 de ordine de protecție provizorii, 2.066 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție. Pe de altă parte, au fost sesizate 1.953 de infracțiuni pentru nerespectarea ordinului de protecție. Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 318 infracțiuni, dintre care 188 în mediul urban și 130 în mediul în rural.
În aproximativ 11% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise și ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești, respectiv în 586 de cazuri, a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”.