Skip to content

Șef al celui mai violent cartel mexican de droguri, prins în România și extrădat în SUA

Unul dintre liderii cartelului mexican de droguri Cartel Jalisco Nueva Generación — CJNG a fost prins în România la începutul lunii martie cu câteva zile înainte ca starea de urgență să fie decretată din cauza pandemiei.

Carlos Ruben Ramirez-Monroy are 30 de ani și în martie a fost prins de autoritîile române. Magistrații Curții de Apel București au decis pe 8 mai 2020 ca mexicanul să fie extrădat în SUA unde îl așteaptă pușcăria pe viață.

Judecătorii americani Texas au decis în 20 iulie ca Ramirez-Monroy să stea după gratii pe durata procesului. Mandatul internațional de arestare fusese emis de aceeași instanță la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an.

Ramirez-Monroy este acuzat că a fost implicat în traficul internațional cu metamfetamină și cocaină din Mexic către Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă și mai multe țări din Uniunea Europeană.

Cartelul Jalisco Nueva Generación este considerat cel mai violent cartel mexican de droguri și care controlează aproape tot teritoriul țării.

S-a desprins în 2010 din celebrul cartel Sinaloa după ce șeful acestuia, Ignacio Coronel alias Nacho a fost ucis de forțele de ordine.

Fondatorul și liderul cartelului este, potrivit InSight Crime, Nemesio Oseguera Ramos alias El Mencho. Pe capul lui, autoritățile americane au pus o recompensă de 10.000.000 de dolari, iar cele mexicane de 1,6 milioane.

La scurt timp după desprinderea de cartelul Sinaloa, CJNG a revendicat masacarul din Veracruz, când 35 de oameni au fost uciși. După o lună, autoritățile din statul mexican Jalisco, de unde vine și numele cartelului, au mai găsit 30 de cadavre.

În aprilie 2015, cartelul a ucis 15 polițiști mexicani în timpul unei operațiuni antidrog. CJNG este considerat responsabil și de asasinarea în luna martie a aceluiași ani a cinci polițiști federali din Mexic.

Un elicopter militar a fost doborât în mai 2015 de membrii acestui cartel care deține armament foarte sofisticat. În 2018, ei au încercat să-l omoare pe fostul ministrul al Siguranței Publice din statul Jalisco.

Pe lista victimelor se numără și un judecător mexican și soția sa, uciși în iunie 2020. În aceeași lună, cartelul a încercat să-l asasineze pe ministrul Siguranței Publice din Mexico City.

CJNG este cunoscut și pentru campaniile strategice de a-și arăta fața umană, campanii desfășurate în timpul pandemiei de COVID-19. De exemplu, în iunie 2020 au distribuit jucării copiilor din anumite comunități în care acționează grupări desprinse din cartelul rival Los Zetas.

Interlop român, arestat de Interpol în aeroportul din capitala Mexicului

Românul executat în Costa Rica, cărăuș de cocaină pentru un clan din Timișoara

COVID-19 a salvat de la extrădare un imigrant ilegal din România condamnat în Italia pentru trafic de droguri

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!