Inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Brașov trebuie să dea explicații în fața judecătorilor în legătură cu 68.000 de euro pe care nu îi poate justifica. Firma soției urmează să fie verificată de Fisc pentru împrumuturi suspecte.

Sandu Ioan Mihalte este șeful Gărzii Forestiere Brașov din ianuarie 2020. Începând cu 2015 și până la numirea în această funcție, Mihalte a fost, după cum reiese din CV, șeful Ocolului Silvic Bucegi – Piatra Craiului Ciucaș R.A., o regie autonomă locală condusă în prezent de un consilier județean PNL.

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au costatat că pentru perioada 2013 – 2020, Mihalte nu poate justifica 68.000 de euro și au sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Brașov. El nu a depus la ANI acte justificative.

ANI a sesizat și ANAF pentru a verifica operațiunile financiare ale firmei deținute de Adriana Mihalte, soția inspectorului-șef. Potrivit unui comunicat al ANI din 9 februarie 2023, este vorba despre „operațiunile de creditare a societății de către soția persoanei evaluate în valoare de 271.555 lei, respectiv restituirea împrumuturilor către aceasta în sumă de 545.868 lei”.

Adriana Mihalte este profesoară de limba română la Liceul „Sextil Pușcariu” din Bran. Ea este asociat unic și administrator al Săndel Misana SRL. Înființată în 2016, firma are ca obiect de activitate creșterea bovinelor de lapte și comercializarea alimentelor.

Încă de la înființare, Săndel Misana SRL a avut profit care s-a dublat anual până în 2018 inclusiv. Acesta a scăzut ușor în 2019 la aproape 335.000 de lei, dar s-a dublat în pandemie, ajungând la aproximativ 680.000 de lei. În 2021, profitul a fost de peste 1,15 milioane de lei.

Numprul acareturilor inspectorului-șef Mihalte a explodat în 2019, așa cum reiese din declarațiile sale de avere. În 2018, el deținea împreună cu soția un teren de 200 mp și o casă de 200 de mp în Bran. Câștiga în jur de 6.100 de lei lunar, iar soția nu este menționată ca aducând vreun venit. Această situație s-a menținut până în februarie 2020.

Atunci apare menționat un teren de extravilan de peste 10 hectare dobândit în 2010, dar și unul agricol de aproape 3.000 mp luat în 2015. Acestora li se adaugă o casă de locuit de 1.000 mp primită tot în 2010. Niciunul dintre aceste bunuri imobile, dobândite ca donație, nu fuseseră menționate în declarațiile de avere anterioare.

Tot în 2019, averea familiei a mai crescut cu 2,2 hectare de teren agricol și 400 mp de teren intravilan, o casă de locuit de 400 mp și spații comerciale de 2.000 mp toate fiind cumpărate. În declarația din 2020 sunt menționate pentru prima dată și veniturile soției din afacerea familiei și din cea de cadru didactic, în total cca. 2.700 de lei pe lună.

Fostă consilieră și inspectoare la fisc, cercetată pentru o avere nejustificată de 500.000 €

Șeful Biroului Achiziții al Universității din Târgoviște, avere nejustificată de 160.000 de euro

Polițiști găsiți cu averi nejustificate. ANI a sesizat judecătorii

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.