Skip to content

Șeful Cazanelor și Recipientelor, ridicat de D.N.A.

iscir sefi mita

„Lacomii sunt de unde n-are mărul coajă şi cireaşa sâmbure”, zice o vorbă. Șeful Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (I.S.C.I.R.) este acuzat de procurorii D.N.A. că a cerut mită pentru a-i menține în funcție pe cei zece subalterni care conduc Inspecțiile teritoriale.

Viorel Părpăneață este, din acest an, inspector de stat șef al ISCIR, așa cum reiese din CV-ul său postat pe site-ul instituției. El a absolvit Politehnica București în 1986 și lucrează la I.S.C.I.R. din 2008.

Interesant este că Părpăneață și-a ascuns în CV locurile de muncă pe care le-a avut de la terminarea facultății și până în 2002 când apare ca angajatul unei firme.

Din 2015 și până anul acesta când a devenit șeful mare al Cazanelor și Recipientelor sub presiune, Părpăneață a fost inspector de specialitate în cadrul I.S.C.I.R., dar și angajat cu contract de muncă la două firme, după cum reiese din declarația sa de avere.

Ambele sunt deținute de aceeași persoană și au ca obiect de activitate domeniul pe care îl controlează I.S.C.I.R. În plus, mai avea încheiate și contracte de antrepriză pentru servicii intelectuale cu alte două societăți comerciale, precum și un contract de prestări servicii.

Procurorii au dispus „punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 08 iunie 2022, față de inculpatul Părpăneață Viorel în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită”, conform unui comunicat al D.N.A.

Anchetatorii au probe că la data de 20 mai 2022, în cadrul unei ședințe de management organizată la un hotel din Sinaia, Părpăneață a pretins de la fiecare dintre cei zece șefi ai Inspecțiilor teritoriale din cadrul I.S.C.I.R. câte 1.000 de euro lunar pentru menținerea lor în funcție.

Mai mult, susțin anchetatorii, el a dat de înțeles că vor fi demiși și în locul lor vor fi numite alte persoane dacă nu sunt de acord cu această solicitare.

„Ulterior, la data de 08 iunie 2022, inculpatul Părpăneață Viorel ar fi primit de la unul dintre inspectorii șefi din teritoriu suma de 5.000 de lei”, se mai arată în comunicat.

Părpăneață se descrie ca fiind un un bun comunicator cu abilități organizatorice, competitiv, exigent, ambițios, determinat, intuitiv, flexibl și adaptabil la schimbare.

Aceste calități i-au fost se pare de folos în timpul ședinței de la Sinaia când a discutat cu sublaternii de la Bucureşti, Bacău, Iași, Brașov, Craiova, Timișoara, Pitești, Constanța, Sibiu și Oradea despre mia de euro.

Cât timp se află sub control judiciar, Părpăneață nu are voie să părăsească țara și să nu exercite funcția de inspector de stat șef al I.S.C.I.R. Tocmai de aceea numele său a fost deja șters de pe site-ul instituției.

Chirurg oncolog, flagrant cu 300 de lei mită. Are un salariu lunar de 30.000 de lei

10.000 de euro săptămânal, mita promisă la Frontieră pentru a permite traficul de migranți

Polițist de la Anticorupție, judecat pentru mita primită de la un comisar-șef din cadrul Serviciului Permise Auto