Cinci agenți de poliție au fost condamnați la închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Doi dintre ei, și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Curtea de Apel Oradea a condamnat definitiv pe 22 iulie 2021 cinci subofițeri din cadrul IPJ Bihor, Poliţia Municipiului Salonta, la pedepse privative de libertate pe perioade cuprinse între 4 ani și 6 luni și 6 ani și 4 luni, se arată într-un comunicat al Direcției Generale Anticorupție – DGA.
Patru dintre subofițeri munceau încă anul trecut în Poliția Română. Potrivit comunicatului DGA, toți cei cinci nu mai sunt angajați ai M.A.I.
Ancheta a demarat în 2012 și a fost folosită tehnică de supraveghere montată pe una dintre autospecialele Poliției Salonta. Pentru a demonstra corupția, au fost trimiși în teren și polițiști sub acoperire, dar unul dintre ei a fost deconspirat în urma unei percheziții corporale.
Patru polițiști de la Antidrog au torturat un polițist sub acoperire de la Anticorupție
Rechizitoriul a fost finalizat în 2015. După cinci ani de proces, în decembrie 2020, Tribunalul Bihor a dat prima condamnare în dosarul polițiștilor Marian Dorin Pojega, Dorel Crăciun, Nicolae Sorin Rus, Milan Valentin Isai și Cristian Szilard Kovacs. Curtea de Apel le-a redus puțin pedepsele.
Pojega a fost condamnat inițial la cinci ani de închisoare, dar în apel pedeapsa i-a fost redusă la patru ani și șase luni. Crăciun și Rus primiseră șapte ani, dar li s-a scăzut un an. Isai luase șase ani și i-a fost redusă sentința cu un an. Tot un an i-a fost scăzut și lui Kovacs, cel care primise inițial cea mai grea pedeapsă: șapte ani și patru luni.
Imediat după pronunțarea hotărârii definitive, doi dintre cei cinci subofițeri, Pojega și Isai, figurează pe site-ul Poliției Române ca urmăriți general.
Agenții de poliție au fost acuzați că pândeau pe drumul dintre Salonta și frontiera cu Ungaria șoferii străini și le rețineau ilegal documentele care le erau înapoiate abia după ce primeau mită.
De ce s-au axat în special pe șoferi străini? Aceștia tranzitau România și nu ar fi putut să-și continue drumul dacă rămâneau fără documente. Mai mult, nu știau dacă polițistul putea ori nu să încaseze sume de bani în mod direct ca urmare a sancțiunilor aplicate, nici cum să conteste măsurilor dispuse și nici gradele sau competenţele agenţilor de poliţie.
În general, li se cerea conducătorilor auto documente de călătorie sau documente ce dovedesc plata rovignetei, documente de transport ale mărfurilor sau documente sanitar veterinare. Dacă aceștia nu aveau vreunul dintre ele, polițiștii dădeau de înțeles că „se pot înțelege”.
Polițist de la Rutieră corupt și „glumeț”, protectorul unor firme de transport
De exemplu, un șofer rus a fost acuzat de agenții proaspăt condamnați că a depășit viteza pe o porțiune de drum unde exista restricția de 30 km/h, o curbă deosebit de periculoasă din centrul municipiului Salonta.
Subofițerii i-au luat pașaportul, permisul de conducere și talonul mașinii. Apoi i-au cerut și primit 200 de euro pentru a-i da înapoi documentele. După ce au primit banii, agenții de poliție i-au restituit permisul de conducere și pașaportul, dar nu și talonul.
Chiar dacă rusul a cerut să meargă la sediul Poliției și a cerut insistent documentul, polițiștii l-au ignorat și au plecat acoperindu-și numerele de înmatriculare. Ajuns acasă, a depus o plângere la Ambasada României la Moscova.
Unii dintre șoferii maghiari care au fost hăituiți pentru a da mită au făcut plângere la Consulatul General al României la Szeged.
Un polițist cercetat pentru luare de mită a cerut trecerea în rezervă cu drept la pensie
Interesant este și cazul unui cetățean britanic care venea de la Budapesta spre Timișoara. A fost oprit la ieșirea din Salonta pentru depășirea vitezei și i s-a spus că va fi amendat, că i se vor reține documentele până la plata amenzii și că va fi reținut peste noapte la sediul Poliției din Salonta.
Când șoferul le-a explicat că nu are bani și că își va suna partenerii de la o mare companie din Timișoara, agenții i-au interzis să folosească telefonul. Apoi l-au dus aproape cu forța la un bancomat pentru a scoate 1.400 de lei de pe cardul de serviciu și a le da banii.
În cazul unui conducător auto cu dublă cetățenie româno-maghiară, unul dintre polițiștii l-a pus să-și dea ceasul jos de la mână, să deschidă portmoneul și fără niciun cuvânt i-a luat toți banii din el: 500 sau 600 de lei și 100.000 de forinți, aproximativ 280 de euro.
Cei cinci agenți de poliție și-au menținut nevinovăția pe tot parcursul procesului. Au declarat că denunțurile împotriva lor ar fi fost făcute „prin obligare” pentru că fuseseră transferați de la Poliția de Frontieră și nu erau „văzuți cu ochi buni de nimeni, inclusiv de șefi”.
Nu au recunoscut că au oprit autoturisme susținând că nu aveau competențe în acest sens și au mai explicat că este posibil ca denunțătorii să-i fi confudat cu alți polițiști, dar judecătorii nu le-au crezut balivernele și i-au trimis după gratii.
Un polițist șpăgar și dependent de păcănele a ignorat cazul unui copil sechestrat și bătut