Trei români au fost trimiși în judecată pe 11 septembrie 2019 după ce au fost prinși de FBI că furau obiecte de valoare din temple hinduse și budiste din mai multe state americane.

Ei au fost arestați în iunie 2019, anchetatorii găsind asupra lor 50.000 de dolari cu toate că românii nu au lucrat nici măcar o oră în SUA.

Valer Iazmin Varga, în vârstă de 28 de ani, Robert-Auraș Adam, în vârstă de 31 de ani și Ana-Loredana Adam, în vârstă de 30 de ani, au fost acuzați de autoritățile federale americane și de transportarea de bunuri sau bijuterii furate a căror valoare depășește 5.000 de dolari.

Unele dintre acestea fuseseră subtilizate din Templul Hindus al Atlantei din Riverdale, statul Georgia.

Pe 11 septembrie 2019, chiar în ziua când au fost duși în fața judecătorului, a fost arestată și o altă membră a grupării: Stela Patricia Varga.

Ea a fost prinsă în Slidell, Louisiana, după ce pe numele ei fusese emis un mandat federal de arestare.

„Acești inculpați pretindeau că sunt turiști și se pare că au furat aur și bani din locașurile de rugăciune”, a declarat procurorul Byung J. “BJay” Pak.

„Au exploatat obiceiul victimelor de a-și primi vizitatorii cu brațele deschise în temple și centre religioase. În schema infracțională au fost implicați și minori”, a mai adăugat procurorul.

Chris Hacker, agent special al FBI, a explicat că suspecții călătoreau dintr-un stat într-altul pentru a comite aceste infracțiuni și profitau de amabilitatea călugărilor din acele temple.

„Nu au reușit să evite arestarea datorită parteneriatelor dintre agențiile federale, statale și locale din șase state diferite”, a precizat agentul FBI.

Procurorul Pak susține că scopul bandei de români era să golească templele hinduse și budiste de aur, bijuterii și bani.

Vizitau templele ca turiști și îi chestionau pe reprezentanții acestora despre obiceiurile și practicile care aveau loc acolo.

În timp ce li se explica obiceiul locului unuia dintre români, ceilalți subtilizau tot ce le cădea la mână.

Au luat până și aurul de pe statuile din interiorul sanctuarelor.

Românii au încercat să evite să fie filmați de camerele de supraveghere, dar în zadar.

Ancheta a fost coordonată de FBI și la ea au colaborat autorități din Georgia, Ohio, Ilinois, Missouri, New Jersey și Louisiana.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA