Biroul Procurorului General al SUA din California a anunțat într-un comunicat din 14 iunie 2019 că un inginer român riscă 61 de ani de închisoare.

Alături de el mai este anchetat un alt inginer român și firma pentru care au lucrat.

Un al treilea român, tot inginer, a pledat deja vinovat,

Ioan Luca are 54 de ani și în perioada octombrie 2018 – ianuarie 2019 a fost inginer-șef pe nava CMA CGM Amazon.

El a preluat funcția de la un alt român, Ionel Surla. În vârstă de 60 de ani, acesta a fost inginer-șef al navei în perioada mai – octombrie 2018.

Cargobotul, sub pavilion liberian, are armator o firma Capital Ship Management Corporation din Pireu, Grecia.

Procurorii americani i-au acuzat pe cei doi ingineri români și pe armatorul grec că au deversat ilegal reziduuri petroliere în ape internaționale și nu au înregistrat în jurnalul de bord acest lucru.

Inginerii români și armatorul grec trebuie să răspundă și de ce au încercat să înșele guvernul SUA și de ce au falsificat documente prezentate ulterior autorităților federale.

Mai sunt acuzați și de obstrucționarea justiției pentru că au obligat echipajul să mintă în legătură cu acea deversare.

Cargobotul CMA CGM Amazon a fost construită la Șantierul Naval Daewoo Mangalia și finalizat în iunie 2015.

Inițial nava s-a numit Akadimos, dar denumirea i-a fost schimbată până să ajungă de la șantier la proprietarul ei în Grecia.

Are 300 de metri lungime, o lățime de 48 de metri și poate transporta 9.162 containere. În prezent se află în Oceanul Pacific în drum spre Hong Kong.

Conform tratatelor internaționale și a legislației SUA, toate navele de mare tonaj, așa cum este și Amazon, trebuie să folosească o tehnologie care controlează poluarea.

Aceasta înseamnă să aibă aparatura necesară să separe petrolul de apa din interiorul navei, înainte ca apa să fie deversată în ocean.

Procurorii americani susțin că Surla și apoi Luca au ordonat membrilor echipajului să folosească o pompă portabilă și furtunuri flexibile în camera motoarelor pentru a transfera apa contaminată cu petrol într-un tanc prevăzut numai pentru apa curată.

Apoi au dat dispoziție ca apa contaminată să fie aruncată direct peste bord în apele internaționale, evitând astfel să folosească separatorul de petrol.

Anchetatorii mai arată în actul de acuzare că inginerii români nu au menționat acest lucru în jurnalul navei, așa cum cer legile federale americane.

Garda de Coastă americană a arestat în ianuarie 2019, în urma unei inspecții, cargobotul pentru deficiențe de securitate.

Pe 11 ianuarie 2019 când Amazon se afla în portul din Los Angeles, comandantul a prezentat un raport fals privitor la combustibil.

Ofițerii Gărzii de Coastă au început să interogheze marinarii și așa au aflat cum s-a făcut deversarea.

Ioan Luca a fost arestat luna trecută și apoi eliberat pe cauțiune. El a predat în mai 2019 pașaportul și toate documentele de călătorie autorităților americane.

Dacă va fi găsit vinovat la toate capetele de acuzare, Luca va putea fi condamnat la o pedeapsă de maximum 61 de ani într-o închisoare federală.

Surla s-ar afla în România, conform procurorilor, poate fi condamnat la 11 de ani de închisoare.

În acest dosar, un al treilea român a pledat vinovat și poate primi șase ani de închisoare.

Marian Gavriluță-Strat are 37 de ani și era inginer secund pe Amazon.

El a recunoscut comiterea infracțiunii de neglijență în a nota corect informațiile legate de combustibil.

Pe 19 iunie 2019, Gavriluță-Strat a intrat în procedura de recunoaștere a vinovăției.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.