Șpaga din sistemul sanitar începe de pe băncile școlii. Candidații din cadrul a două școli postliceale cu profil medical au strâns sume de bani cuprinse între 500 și 1.000 lei care ajungeau prin intermediari la comisia de examinare pentru facilitarea promovării examenului de absolvire.

La sfârșitul lunii mai 2019, Curtea de Apel Bacău a condamnat definitiv mai multe doctorițe, funcționare publice și asistente medicale implicate în fraudarea examenelor de la Şcoala Postliceală Sanitară Piatra Neamţ.

Alte 11 doamne fuseseră condamnate anterior de Tribunalul Neamț, apelurile lor fiind respinse de aceeași Curte.

Ancheta a început în 2013, în timpul examenelor de absolvire, ca urmare a unui denunț și a avut inițial 96 de inculpați.

Din totalul persoanelor anchetate, 21 de inculpați au recunoscut săvârșirea infracțiunilor. Ceilalți fie nu s-au prezentat în instanță, fie au negat că au comis ceva ilegal.

Cea mai mare pedeapsă , un an de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă, a primit-o Veronica Căruntu. În vârstă de 47 de ani, fără ocupație, elevă a școlii, ea a recunoscut în instanță faptele.

Pe locul doi s-a clasat Iuliana Cosma: șase luni de închisoare cu suspendare pentru aceeași infracțiune și 4.000 de lei amendă penală pentru complicitate la dare de mită.

Alte 11 cadre medicale și funcționare au primit amenzi penale între 3.000 și 5.000 de lei pentru fals material în înscrisuri oficiale:

Corina Elena Burculeț, medic de familie la Primăria Piatra Neamț și profesor la Școala Postliceală Sanitară Piatra Neamț;

Elena Neagoş, asistent medical la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și profesor și diriginte la aceeași unitate de învățământ;

Daniela Croitoru, medic inspector la Direcția de Sănătate Publică Neamț și profesor la aceeași școală;

Eugenia Ghiniţă, asistent medical la Spitalul Județean Piatra Neamț și maistru instructor la aceeași instituție;

Doina Munteanu, asistent medical generalist, profesor la aceeași școală și diriginte la clasa de asistent medical (limba franceză);

Loredana Simona Manuc, asistent medical la Spitalul Județean Piatra Neamț și diriginte al unei clase din aceeași unitate de învățământ;

Manuela Pătrăcescu, asistent medical – Secția chirurgie infantilă la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și diriginte la clasa de asistent medical (limba engleză) din aceeași școală;

Crina Stoti, referent principal în cadrul Direcției de Sănătate Neamț și secretară secretară a Comisiei de certificare a competențelor profesionale pentru examenul de absolvire specializarea asistent medical generalist în cadrul Școlii Postliceale Sanitare Piatra Neamț;

Adriana Nicoleta Iancu, medic Dispensar Nr. 5 și profesor la Școala Postliceală FEG Education Piatra Neamț, unitate acreditată pentru asistent medical generalist și farmacie;

Ana Mihaela Timofte, asistent medical la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț;

Doina Iuliana Văileanu, angajată la Direcția Generală de Asistență și Protecție a Copilului Neamț.

Pe 12 august 2013, în timpul primei probe a examenului de absolvire a Școlii, polițiștii Direcției Generale Anticorupție au fost sesizați că elevii strâng sume consistente pentru a promova examenul de absolvire a specializării asistent medical generalist.

O absolventă, nemulțumită că a picat examenul deși a dat banii de protocol, a avut probleme cu soțul. Așa că a anunțat Poliția. 

Pentru a-i ajuta să treacă exemenul, o mare parte dintre membrii comisiei de examinare au adăugat răspunsuri corecte pe lucrările candidaților la testul grilă.

Mai mult, aceștia puneau la dispoziție subiectele și rezultatele corecte la testele grilă și îi ajutau la proba orală.

Sesizarea a fost înaintată la Parchet unde a fost înregistrat un dosar penal.

Ulterior au fost conexate alte zece dosare penale inițiate în urma unor sesizări din oficiu sau a unor denunțuri formulate de elevi ori chiar de membri ai comisiei de examinare.

Directorul de atunci al Școlii Postliceale Sanitare Piatra Neamț aflase de practica strângerii banilor pentru protocol pentru ca membrii comisiei de la  examenul de absolvire să fie mai indulgenți.

În aprilie 2013, soțul unei eleve i-a spus că nu mai poate suporta acest sistem.

Auzise zvonuri cu privire la această practică și anterior când ocupa funcția de inspector școlar și răspundea de această unitate de învățământ.

Cum și în perioada premergătoare examenului a continuat să primească informații că obiceiul protocolului nu a încetat, directorul a sesizat Poliția.

Școala Postliceală Sanitară Piatra Neamţ face parte din rețeaua unităților de învățământ de stat.

În cadrul acesteia există specializările asistent generalist și de farmacie cu o școlarizare pe o perioadă de trei ani, cursuri la zi.

Promoția 2010 – 2013 a fost formată din patru clase cu un număr de 120 de elevi.

Absolvirea se apropia cu pași repezi, așa că liderii claselor au început să ceară și să strângă banii pentru protocol.

Colegii și colegele care nu plăteau banii de protocol erau amenințați, li se cerea să-și amaneteze bunuri, să reducă cheltuielile din familie, așa cum reiese și dintr-o discuție dintre două colege:

„ – Asta e, eu am să fac panaramă să mi se dea banii înapoi…măcar jumătate.

– Auzi? Banii nu au ajuns unde trebuia. Ține cont la mine.

– Eu am să spun la toată lumea. Da, am dat bani, am dat 5 milioane, am să spun la toată lumea. Să vină careva… să vină careva la mine la ușă să-mi spună! Nu le iau capul? Nesimțiții și nesimțitele care au fost și au dat. Unde sunt banii? Unde sunt banii mei? Am luat banii de la gura copilului!

Încă de la începutul ultimului an școlar li s-a atras atenția la clasă că trebuie să contribuie cu bani, altfel vor fi puși pe o listă neagră.

Conform actelor de la dosar, liderii clasei de limba engleză erau Ionela Măgdălin și Cristina Bulache. Ele au cerut 500 lei/coleg pentru facilitarea luării examenelor.

Acestea se cunoșteau cu diriginta și cu mai mulți profesori din comisia de examinare de la absolvire.

Măgdălin a fost condamnată de Tribunalul Neamț la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență și dare de mită.

Bulache, care era la data condamnării inginer, a primit un an și patru luni cu suspendare pentru trafic de influență.

Judecătorii au considerat că faptele lor au avut un caracter grav și că activitatea lor a generat și întreținut climatul comiterii infracțiunilor de către ceilalți inculpați, elevi ai școlilor postliceale sanitare.

Fără activitatea lor, aceste fapte nu ar fi existat.

Din banii primiți de la colegeii de clasă, Măgdălin a dat dirigintei Pătrăcescu 1.500 de lei; Eugeniei Ghiniță, maistru școlar, 1.000 de lei și unei alte asistente medicale, o sumă neidentificată. Toate trei erau membre în comisia de examinare.

Banii au fost însă restituiți când au constat proveniența și scopul acestora.

Niculina Mihaela Bălan și Ramona Dima studiau la clasa de franceză și erau angajate ale Spitalul Județean Neamț.

Au procedat precum colegele lor de la clasa de engleză. Au cerut 500 de lei de fiecare coleg.

„O tradiție de la care nu se putea reveni”, spunea una dintre absolvente judecătorilor.

Bălan, economist la Spitalul Județean Neamț, a fost condamnată pentru trafic de influență și dare de mită an și șase luni. Trebuie să returneze 14.000 de lei.

Nu toate absolventele erau mulțumite de notele primite cu toate că au contribuit la fondul de protocol, așa cum reiese dintr-o convorbire telefonică:

„ – Am început să spun la toată lumea. Cătă, am dat bani și am luat 5, da?

„- Mie mi-e frică să-i zic ( n.n. directorului școlii )

„- Da. Și a zis că după ce ai dat bani, ai…belit cariciul. Da. Așa a zis.”

La examenul organizat la Piatra Neamț au participat și absolvenții Școlii Sanitare Postliceale Carol Davila din Roman.

Secretara acesteia, Constanța Luca, a fost condamnată de Tribunalul Neamț la un an și două luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență.

Pedeapsa a fost blândă pentru că  judecătorii au luat în considerare faptul că secretara avea 60 de ani și era bolnavă.

Cu toate că și-a recunoscut vina, ea a atacat sentința, însă apelul a fost respins la Curtea de Apel.

Prezența la cursurile școlii sanitare din Roman a fost una foarte scăzută, în ultimul an mai puțin de 10 elevi veneau la ore pentru că erau plecați în străinătate la muncă.

Țineau legătura cu secretara Luca care a cerut fiecărui elev 1.000 lei pentru a participa și promova fără efort examenul de absolvire.

Taxa de înscriere la examen era de 170 de lei, iar restul pentru protocol.

Mai mult, Luca a vândut majorității elevilor școlii din Roman proiecte pentru examenul final. Pentru fiecare lucrare, cele mai multe depuse și în anii anteriori,  cerea 400 de lei.

Pe de altă parte, judecătorii au achitat 77 dintre absolvenți, aceștia fiind acuzați de cumpărare de influenţă.

Printre ei se numără și: un polițist din Roman, îngrijitoare care muncesc în Italia, un antrenor român cu reședința în Italia, un brutar, o educatoare, o șefă relații clienți din Iași, o bibliotecară, o ingineră, o economistă și o vânzătoare la supermarket.

Lista continuă cu o inspectoare specialitate Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, o contabilă, o vânzătoare la OMV, un tehnician dentar, o filatoare, o psihoterapeută la un cabinet de psihologie, un patiser-cofetar, un agent de pază etc.

Magistrații au decis ca aceștia să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?