Un consilier din cadrul unei instituții care gestionează finanțările europene din agricultură pe plan județean a fost arestat pentru luare de mită.

Martin Ianăș Niagu a lucrat în cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș – Severin până în 25 noiembrie când a fost reținut de procurorii D.N.A. Timișoara. Ulterior, judecătorii Tribunalului Timiș au decis să-l trimită după gratii pentru 30 de zile.

Anchetatorii au date și probe, așa cum reiese dintr-un comunicat al D.N.A., că în perioada septembrie – 24 noiembrie 2020 Niagu a cerut 5.000 de euro de la un agricultor.

Banii au fost ceruți în timpul unui cintrol pe teren și reprezentau jumătate din suma pe care agricultorul trebuia să îi primească drept ultimă tranșă de plată în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin măsura „Tânărul Fermier”.

Afacerist român: „Nu mi se pare corect să dau şpagă. Acesta este motivul pentru care nu furnizez produse în România”

În schimbul celor 5.000 de euro, funcționarul Niagu s-ar fi angajat să deconteze ultima tranșă de 10.000 de euro. În cazul în care agricultorul ar fi refuzat, Niagu a lăsat să se înțeleagă că va face demersuri ca Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș – Severin să considere că proiectul nu a fost implementat.

Acest lucru ar fi însemnat ca agricultorul să restituie toți banii pe care îi primise anterior în cadrul proiectului. Suflet mare, inculpatul Niagu și-a redus ulterior pretențiile la 3.350 euro.

La data de 24 noiembrie 2020, el a primit suma de 15.000 lei de la agricultor. Spre ghinionul lui, a fost prins în flagrant.

Dacă judecătorii Tribunalului Timiș au decis să-l țină după gratii pentru 30 de zile, colegii lor de la Curtea de Apel Timișoara au fost mai îngăduitori.

Pe 2 decembrie au dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu. Acest fapt nu îl deranjează pe consiliarul Niagu pentru că are, conform declarației de avere, o casă cu o suprafață de 1.223 mp.

România, pe locul cinci în UE la utilizarea pesticidelor în agricultură

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA