Skip to content

Traficantă de ovule decedată de patru ani, încă urmărită de Poliția Română

Poliția Română are la rubrica Persoane Urmărite o femeie care a decedat în urmă cu patru ani într-un spital din Israel. Poloneza Genia Ziskind fusese condamnată pentru trafic de ovule, dar abia în octombrie 2020 Serviciul de Probațiune București a cerut instanței să constate că femeia a trecut la cele veșnice în 2016.

În urmă cu aproape 11 ani, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane pentru activitatea infracţională desfăşurată în cadrul clinicii S.C .Sabyc S.R.L. din Bucureşti.

Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru trafic de celule de origine umană, complicitate la introducerea în ţară de celule de origine umană în mod fraudulos. Patronul româno-israelian al firmei a fost acuzat că era liderul unui grup infracțional care racola din străinătate cupluri ce doreau să aibă copii prin reproducere asistată.

Rolul Geniei Ziskind era să preia ovulele extrase și să pregătească transferul embrionului. Poloneza a fost acuzată că a exercitat fără drept profesia de embriolog în țara noastră și că a introdus în România în mod repetat materie genetică.

În acest dosar au mai fost anchetați și directorul executiv de atunci al Agenţiei Naţionale de Transplant, precum și coordonatoarea din București a aceleiași instituții.

Ziskind a sucombat în noiembrie 2016 într-un spital din Haifa, Israel, dar abia în septembrie 2020, autoritățile române au cerut instanței să constate decesul traficantei și anularea tuturor actelor procedurale. La data de 9 octombrie 2020, Tribunalul București a recunoscut că a intervenit un impediment în urmărirea și trimiterea după gratii a femeii. Decesul.

Acum opt ani, Tribunalul București a condamnat-o la închisoare cu executare și a decis expulzarea ei de pe teritoriul României. Potrivit hotărârii judecătorești, rămânerea ei pe teritoriul țării noastre reprezenta pericol social. Sentința a rămas definitivă la Curtea Supremă în octombrie 2014.

Poloneza stabilită în Israel era specialist embriolog și acreditată să desfășoare activități de reproducere pe cale artificială, dar nu în România. Ziskind lua ovulele și le transporta în Israel într-un termos cu azot, munca sa fiind recompensată cu zeci de mii de dolari.

Mai multe israelience dornice să aibă copii au declarat că au ales România pentru că la ele în țară nu există donatoare. Româncele care donau ovule primeau în jur de 700 de lei la fiecare recoltare, iar recrutoarele câteva sute de dolari.

„Pe perioada cât am lucrat, doctorul (…) mi-a spus că dacă o să aduc fete (donatoare) voi avea parte de câștig material însă l-am refuzat și nu am fost de acord cu presupunerea acestuia deoarece deja mi se părea ciudat că erau aduse numai fete de etnie romă precum și că după efectuarea puncției acestea se simțeau rău astfel că din acel moment am început să mă gândesc să plec”, spunea una dintre învinuitele din dosar.

Nu numai femei de etnice romă veneau la clinică, ci și mame cu probleme financiare sau studente. Cele mai multe dintre donatoare erau atrase cu analize și tratamente medicale gratuite.

 „Datorită  faptului că aveam un copil minor de crescut am acceptat să mă duc la clinica Sabyc să donez ovule.”

 „Mi-a părut bine să vad că pe lângă analizele făcute gratuit am primit și o sumă de bani dat fiind că situația mea financiară ca studentă era precară.”

„Întrucât doream să îmi fac un control ginecologic și un set de analize însă nu aveam bani, am căutat pe internet despre această clinică și m-am hotărât, văzând că este o clinică respectabilă, să merg și eu acolo să donez ovule.”

„Întrucât eram studentă și aveam nevoie de bani, mi s-a părut tentantă această ofertă si am acceptat și eu să merg la această clinică să donez ovule. După câteva luni de la extracție, întrucât aveam nevoie de bani pentru a accesa un program de schimb cultural în SUA, m-am dus iar la clinica Sabyc unde am urmat din nou o procedură de donare de ovule.”

„După această discuție întrucât la vremea respectivă trebuia să-mi achit urgent taxa de cămin pe mai multe luni, am luat decizia de a merge împreună la clinica Sabyc, situată lângă Spitalul Filantropia.”

 „Singurul motiv pentru care m-am prezentat la clinică a fost avantajele oferite de către clinică, constând în urmarea unui set complet de analize de care am beneficiat gratuit și suma de 200 USD primită în urma operației de puncție.”

Doi pedofili germani au fugit din România în urma deciziei unui judecător. Poliția i-a dat în urmărire 

Urmărit internațional pentru tentativă de omor, Prințu a fost prins la ghișeu în timp ce-și schimba buletinul

Enescu, dat în urmărire prin Europol. A fost condamnat în Anglia pentru sechestrarea și traficarea unei gravide