Magistrații clujeni au decis la jumătatea lunii iunie 2019 extrădarea lui Borcea și Sabău, ambii căutați de autoritățile franceze pentru trafic de migranți spre Marea Britanie.
Judecătorii au mai decis și extrădarea soției lui Borcea, acuzată de spălare de bani, precum și a doi șoferi care efectuau transporturile.
Mandatele europene de arestare au fost emise pe 12 iunie 2019, procurorii din Lille acuzându-i pe cei cinci de săvârşirea în grup infracţional organizat a infracţiunilor de ajutor la intrarea, circulaţia sau şederea ilegală a unor străini în Franţa.
Curtea de Apel Cluj a admis cererile de extrădare cu condiția ca, în cazul unei condamnări, membrii rețelei să-și ispășească pedepsele în România.
În documentele trimise de procurorii francezi se arată că Borcea este liderul grupării, iar Sabău a înființat special o firmă de transport de marfă pentru a trece migranți peste Canalul Mânecii.
„În perioada 2016- 2019 a condus o filieră de imigrație ilegală care organizează trecerea de migranți din Franța către Marea Britanie, facilitând trecerea a aproximativ 300 de migranți în Anglia, în concret ocupându-se de recrutarea de șoferi și cu redistribuirea banilor familiilor din România”, susțin anchetatorii din Lille.
Unul dintre oamenii de bază ai lui Ciprian Silviu Borcea este Alin Samoil Jecan în vârstă de 32 de ani.
În 2014, pe când lucra ca agent de vânzări la o carmangerie din Cluj ai cărei asociați au fost condamnați pentru evaziune fiscală, Jecan a băgat în buzunar peste 4.000 de euro din banii de vânzări.
Premiat ca fiind cel mai bun agent al firmei, el a motivat că a făcut acest lucru în urma unei înțelegeri cu unul dintre patroni pentru că nu primise salarii restante.
În primă instanță, a fost achitat în 2018, dar Parchetul a făcut apel și în aprilie 2019 a primit un an și patru luni cu suspendare pentru delapidare.
În timp ce aștepta verdictul Curții de Apel în acest dosar, Jecan a aranjat în perioada ianuarie – martie 2019 intrarea a 46 de migranți clandestini în Marea Britanie.
Procurorii francezi susțin că el a fost plătit direct de Borcea pentru organizarea unor transporturi cu containere cu migranți din portul belgian Zeebrugge.
Pe 7 iunie 2019, cu șase zile înainte de a fi arestat în vederea extrădării, Jecan obținuse în instanță dreptul de a părăsi România, obligație impusă în urma condamnării.
Acest lucru înseamnă că el a ieșit din România, fie încălcând legea, fie cu acordul judecătorilor.
Un alt om de încredere a lui Borcea este Lucian Daniel Pop în vârstă de 46 de ani din înstărita comună Florești, de la marginea Clujului.
În calitate de șofer a transportat din Franța (Calais) spre Regatul Unit cel puțin 12 persoane. Pentru unul dintre transporturi efectuat în septembrie 2018, când a dus zece migranți, a primit 9.000 de lire sterline.
Transporturile s-au făcut, conform actelor de la dosar, prin intermediul SEDELUC SD TRANS SRL, o firmă de transport rutier de marfă special înființată de unul dintre partenerii lui Borcea pentru traficul de migranți.
SEDELUC a fost înființată în Turda în februarie 2016, anul în care susțin procurorii francezi, rețeaua de traficanți de migranți și-ar fi început activitatea.
Lucian Sabău este din Turda, are 40 de ani și este unicul asociat și administrator al firmei care în anul înființării a avut un profit de aproape 160.000 de lei. Anul trecut profitul firmei cu trei angajați a fost de zece ori mai mic.
El este acuzat că l-a ajutat pe concitadinul Borcea să recupereze bani, a recrutat șoferi și a înființat firma de transport special pentru a transporta migranți.
Sabău este asociat cu Borcea într-o altă firmă de transporturi rutiere de mărfuri pe care ambii o și administrează. ACTIVAGERA MAGIC SRL a fost înființată în martie 2019 la aceeași adresă unde este înregistrată și SELEDUC.
Catalogat liderul al rețelei de traficanți de migranți, Silviu Ciprian Borcea, conduce și el TIR-uri.
În 2017 a fost amendat de polițiștii germani din Rheinpfalz, localitate aflată în apropierea frontierei cu Franța, Germania, în timp ce conducea un Iveco pentru că nu a păstrat distanța minimă regulamentară pe autostradă.
Dacă Borcea a fost de acord cu predarea sa către autoritățile din Lille, nu același lucru l-a făcut și soția sa.
Voichița Filofteea Borcea este acuzată de spălarea banilor proveniți din activitatea infracțională, fiind cea care gestiona banii și bunurile imobile obținute astfel.
Filofteea a refuzat să fie predată francezilor susținând că are doi copii și că în perioada în care se presupune că ar fi comis faptele nu se afla pe teritoriul Franței.
Judecătorii clujeni au decis însă să o extrădeze, chiar dacă avocatul ei a făcut scandal în timpul procesului, și au anuțat Protecția Copilului.
Marea Britanie: Ani grei de puşcărie pentru cinci români care au făcut trafic de migranți