Skip to content

Ucigaș de câini, arestat pentru afaceri ilegale cu vite

Un afacerist din județul Arad a fost reținut de procurorii DNA pentru constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, comise în formă continuată.

Cristian Ioan Chișmorie și două dintre angajatele sale, mamă și fiică, au stat în arest 24 de ore. Pe 11 februarie, Tribunalul Timiș a decis să-l plaseze pe Chișmorie în arest la domiciliu. Anul trecut, el a fost condamnat la doi ani și șase luni cu suspendare pentru uciderea a trei câini ciobănești.

Pentru Sofia-Liliana Cernea şi Cristina Florentina Ardelean, instanța a decis luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile. Atât DNA, cât și afaceristul au contestat această decizie. Curtea de Apel Timișoara va hotârî pe 17 februarie soarta lui Chișmorie.

Potrivit DNA, afaceristul arădean, sprijinit de celelalte două inculpate, a conceput și coordonat în perioada 2016 – 2019 un plan având ca scop obținerea ilegală a unor subvenții pentru animale în valoare de 4.271.646 lei.

Banii ar fi fost obținuți prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis, precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 și 2018.

Ajutorul de minimis este ajutorul financiar acordat unei întreprinderi și este stabilit la un nivel care să nu distorsioneze concurența sau comerțul la nivelul Uniunii Europene. Plafonul maxim al acestui ajutor este de 200.000 de euro.

Comisar-șef de la Rutieră, afaceri ilegale în transporturi și cu fonduri europene

Procurorii susțin că inculpații au creat și folosit o schemă de fraudare în care au implicat 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri. Prin această schemă, au fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine din rasa Aberdeen Angus în condiții care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor.

În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă Chișmorie și angajatele sale au falsificat certificatele de origine și pașapoartele animalelor, modificând datele de naștere/rasa animalelor în aceste documente, se mai arată în comunicatul DNA.

Aceste documente false au fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția agricolă Arad și A.P.I.A, și astfel au obținut subvențiile.

Așa cum am precizat mai sus, Chișmorie nu este la primul contact cu arestul Poliției. El a mai fost reținut și plasat în arest la domiciliu după ce a împușcat în 2015 trei câini ciobănești care toți aveau jujeu, unul fiind legat în lanț. Apoi a tras și spre rulota în care stătea ciobanul.

El a fost trimis în judecată pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă letală fără drept, şi uciderea fără drept de animale. A scăpat de acuzația de amenințare după ce ciobanul și-a retras plângerea.

România și Ungaria, campioane în investigațiile OLAF privind fondurile europene

Inițial, magistrații Judecătoriei Chișineu-Criș l-au condamnat la doi ani și lase luni cu suspendare. Chișmorie a făcut apel, instanța decizând rejudecarea procesului la Judecătoria Arad. Aici, un magistrat cu suflet bun l-a achitat pe afacerist. Cu toate acestea, el a făcut apel și în urma procesului s-a ales din nou cu pedeapsa inițială. Sentința a fost dată anul trecut.

Ucigașul câinilor are 41 de ani și a declarat că a omorât animalele pentru că i s-a părut că acestea fugeau după iepuri, el fiind gestionarul unui fond de vânătoare. N-a putut explica cum fugea după iepuri un câine ținut în lanț.

La scurt timp după ce a omorât animalele, stăpânul acestora și făcut apariția în acea zonă. De frica acestuia, Chișmorie s-a ascuns ore bune într-un lan de porumb după ce și-a abandonat BMW-ul X6 pe câmp. În plus, afaceristul nici nu avea autorizație să dețină, să poarte sau să folosească arme let ale sau neletale.

Cristian Ioan Chișmorie și familia sa dețin mai multe firme care au ca obiect de activitate creșterea animalelor.

Coordonatorul Comisiei pentru fonduri europene din PNL, trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!