Un cadru didactic din Bacău a vrut să-și mărească venitul falsificând documentele fiului și colegilor de muncă

Ca să ducă o viață mai bună, un cadru didactic de la Colegiul Național Henri Coandă din Bacău s-a gândit că nu-i strică un salariu mai mare.

În martie 2016, pentru a obține o mărire cu 25%, a falsificat mai multe certificate, adeverințe și o diplomă.

Neregulile au fost observate și până ca liceul să anunțe Poliția, cadrul didactic s-a autodenunțat și a fost condamnat la un an și șase luni cu suspendare.

Hotărârea nu este definitivă, dar având în vedere că ea a recunoscut faptele cel mai probabil nu va declara apel.

Emilia Manolache a fost condamnată de Judecătoria Bacău pe 28 martie 2019 pentru fals, uz de fals, tentativă de înșelăciune și la plata a 1.400 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Cadrul didactic are 50 de ani și la momentul producerii falsurilor avea o vechime în învățământ de 23 de ani. Era laborant având specializările: chimie, biologie, istorie, geografie.

Laboranta a modificat două certificate emise pe numele fiului său: participare în cadrul proiectului „Dezvoltarea competențelor antreprenoriale” – Camera de Comerț și Industrie Bacău și „Permisul european de conducere a computerului” – ECDL România.

A înlocuit numele fiului cu al ei fără ca acesta să știe și a făcut fotocopii.

Apoi, a mai măsluit câteva certificate și adeverințe eliberate pe numele unor colege de catedră, precum și o diplomă:

  • certificat de acordare a primului ajutor – Societatea Națională de Cruce Roșie Filiala Bacău;
  • adeverință de participare la cursul de formatori de prim ajutor „Sanitarii pricepuți” – Casa Corpului Didactic Grigore Tabacaru Bacău;
  • certificatul Google de participare la cursul „Utilizarea Instrumentelor On line in educație” și certificatul de participare la programul „Job Shadow Day”, ambele emise de Asociația Junior Achievement România;
  • adeverință de participare la cursul de formare continuă – Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava;
  • diplomă de participare la seminarul internațional „Educația Mileniului III – Educația Ecologică” – Colegiul National ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți.

Toate aceste documente i le-a dat soțului, Gheorghe Manolache, care era și director adjunct al Colegiului Național Henri Coandă.

El le-a înmânat directorului Cătălin Costel Gărgăun care a înaintat dosarul la Inspectoratul Școlar.

„La data prezentării acestor documente, directorul colegiului nu a avut dubiu cu privire la aceste înscrisuri, procedând la validarea copiilor după originale, prin mențiunea conform cu originalul”, se arată în hotărârea instanței.

Solicitarea de mărire a gradației și implicit cu 25% a salariului a fost respinsă.

Ulterior, directorul Colegiului a sesizat faptele comise de Emilia Manolache.

Femeia a recunoscut în fața anchetatorilor faptele.

Interesant este că nici nu mai știa dacă într-adevăr falsificase unul dintre documentele depuse sau chiar a participat la acele cursuri.

Procurorii au dovedit că toate actele erau falsificate.

E posibil ca acțiunile laborantei Emilia Manolache să fie cauza discordiei dintre directorul adjunct al colegiului, Gheorghe Manolache, și directorul instituției, Cătălin Gărgăuan.

Conform publicației Deșteptarea din Bacău, între cei doi a existat începând din 2016 un conflict major care s-a lăsat cu memorii la minister și inspectorat.

În septembrie 2017, conducerea Inspectoratului Școlar Bacău a decis să-i demită pe ambii din funcțiile deținute.

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație www.crji.org și al International Consortium of Investigative Journalism www.icij.org. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.