Skip to content

Un cadru didactic din Bacău a vrut să-și mărească venitul falsificând documentele fiului și colegilor de muncă

Ca să ducă o viață mai bună, un cadru didactic de la Colegiul Național Henri Coandă din Bacău s-a gândit că nu-i strică un salariu mai mare.

În martie 2016, pentru a obține o mărire cu 25%, a falsificat mai multe certificate, adeverințe și o diplomă.

Neregulile au fost observate și până ca liceul să anunțe Poliția, cadrul didactic s-a autodenunțat și a fost condamnat la un an și șase luni cu suspendare.

Hotărârea nu este definitivă, dar având în vedere că ea a recunoscut faptele cel mai probabil nu va declara apel.

Emilia Manolache a fost condamnată de Judecătoria Bacău pe 28 martie 2019 pentru fals, uz de fals, tentativă de înșelăciune și la plata a 1.400 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Cadrul didactic are 50 de ani și la momentul producerii falsurilor avea o vechime în învățământ de 23 de ani. Era laborant având specializările: chimie, biologie, istorie, geografie.

Laboranta a modificat două certificate emise pe numele fiului său: participare în cadrul proiectului „Dezvoltarea competențelor antreprenoriale” – Camera de Comerț și Industrie Bacău și „Permisul european de conducere a computerului” – ECDL România.

A înlocuit numele fiului cu al ei fără ca acesta să știe și a făcut fotocopii.

Apoi, a mai măsluit câteva certificate și adeverințe eliberate pe numele unor colege de catedră, precum și o diplomă:

  • certificat de acordare a primului ajutor – Societatea Națională de Cruce Roșie Filiala Bacău;
  • adeverință de participare la cursul de formatori de prim ajutor „Sanitarii pricepuți” – Casa Corpului Didactic Grigore Tabacaru Bacău;
  • certificatul Google de participare la cursul „Utilizarea Instrumentelor On line in educație” și certificatul de participare la programul „Job Shadow Day”, ambele emise de Asociația Junior Achievement România;
  • adeverință de participare la cursul de formare continuă – Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava;
  • diplomă de participare la seminarul internațional „Educația Mileniului III – Educația Ecologică” – Colegiul National ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți.

Toate aceste documente i le-a dat soțului, Gheorghe Manolache, care era și director adjunct al Colegiului Național Henri Coandă.

El le-a înmânat directorului Cătălin Costel Gărgăun care a înaintat dosarul la Inspectoratul Școlar.

„La data prezentării acestor documente, directorul colegiului nu a avut dubiu cu privire la aceste înscrisuri, procedând la validarea copiilor după originale, prin mențiunea conform cu originalul”, se arată în hotărârea instanței.

Solicitarea de mărire a gradației și implicit cu 25% a salariului a fost respinsă.

Ulterior, directorul Colegiului a sesizat faptele comise de Emilia Manolache.

Femeia a recunoscut în fața anchetatorilor faptele.

Interesant este că nici nu mai știa dacă într-adevăr falsificase unul dintre documentele depuse sau chiar a participat la acele cursuri.

Procurorii au dovedit că toate actele erau falsificate.

E posibil ca acțiunile laborantei Emilia Manolache să fie cauza discordiei dintre directorul adjunct al colegiului, Gheorghe Manolache, și directorul instituției, Cătălin Gărgăuan.

Conform publicației Deșteptarea din Bacău, între cei doi a existat începând din 2016 un conflict major care s-a lăsat cu memorii la minister și inspectorat.

În septembrie 2017, conducerea Inspectoratului Școlar Bacău a decis să-i demită pe ambii din funcțiile deținute.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!