Curtea Europeană a Drepturilor Omului  a decis pe 3 decembrie 2019 condamnarea Portugaliei pentru condițiile degradante și inumane din arestul și penitenciarul în care un român și-a ispășit pedeapsa de șapte ani pentru furt și asociere în vederea comiterii de infracțiuni.

Daniel Andrei Petrescu are 32 de ani și în perioada 2012 – 2016 a fost cazat în arestul Poliției din Lisabona și în penitenciarul Pinheiro da Cruz Prison.

El s-a adresat CEDO în 2017, nemulțumit fiind de condițiile de detenție, în special de supraaglomerarea celulelor, condițiilor insalubre, de lipsa igienei și a încălzirii.

În 2012, Petrescu a fost arestat și ținut în arestul Poliției din Lisabona în perioada 9 martie 2012 – 17 octombrie 2014, apoi transferat în penitenciarul Pinheiro da Cruz Prison de unde a fost liberat în 19 decembrie 2016.

Petrescu a dovedit că a stat după gratii în spații de 3 – 4 mp de deținut, celulele nu aveau încălzire, iar toaleta nu era separată de restul camerei de deținere.

Paturile din arestul Poliției aveau 1,80 m lungime pe 0,84 m lățime. Deținuții aveau voie la plimbare între orele 09.00 – 11.45 și 14.00 – 17.30 într-un spațiu de 630 mp.

Un raport din 2012, menționat de judecătorii CEDO, arată că în 2012 celulele arestului erau supraaglomerate: patru deținuți într-un spațiu de 11 mp, sau doi deținuți în 7 mp.

El s-a plâns, de exemplu, că în penitenciarul Pinheiro da Cruz a stat într-o celulă unde fiecare deținut avea un spațiu de doar 1,79 mp.

Paturile din penitenciar 1,90 m / 0,90m. Deținuții aveau voie la plimbare între orele 08.30 – 12.45 și 14.00 – 18.30 într-un spațiu de 816 mp.

Pinheiro da Cruz a fost construit în 1951 și are o capacitate de 645 de deținuți, în decembrie 2018 fiind înregistrați 638. Penitenciarul deține 1.500 de hectare pentru agricultură.

Românul a susținut că nu a beneficiat de dreptul de a munci, de a presta activități educaționale, culturale sau sportive.

Penitenciarul Pinhero da Cruz (Sursa foto: Associação Portuguesa de Apoio ao Recluso)

CEDO a decis că românul a fost supus unui tratament degradant timp de 376 de zile și ținut în condiții inumane și degradante 439 de zile.

Curtea a recomandat Portugaliei să adopte măsuri pentru a oferi condiții de detenție adecvate.

Conform unui raport din 2016, amintit în decizia CEDO, în penitenciarele portugheze erau 14.007 deținuți la o capacitate de 12.600.

Guvernul portughez a susținut că românul nu a făcut nici o reclamație și nici nu a deschis un proces în Portugalia legat de condițiile de detenție și a cerut respingerea acțiunii acestuia.

Membrii Curții au decis în unanimitate sancționarea Portugaliei, dar decizia nu este finală. Fiecare parte poate face apel într-o perioadă de trei luni de la emiterea deciziei.

Judecătorii au considerat că orice reclamație făcută către directorul penitenciarului sau administrației penitenciarelor nu ar fi rezolvat situație.

Pe de altă parte, magistrații au explicat că, dacă ar fi dat autoritățile portugheze în judecată, Petrescu tot nu ar fi schimbat nimic în sistemul penitenciar.

CEDO a constatat că nici avocatul poporului din Portugalia nu s-a implicat, ci a făcut doar unele recomandări care oricum nu ar fi dus la schimbări majore imediate în pușcării.

Potrivit deciziei CEDO, Portugalia trebuie să plătească românului 15.000 de euro daune morale.

Kövesi a făcut plângere la CEDO în legătură cu revocarea sa de la conducerea DNA

CEDO a condamnat Rusia în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia

Fostul premier catalan Carles Puigdemont a făcut plângere la CEDO împotriva Madridului

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.