Justiția este reprezentată de o statuie legată la ochi, cu o sabie în mână și cu o balanță în alta. Este pentru unii, mumă, pentru alții, ciumă.

A fost regina mumelor în cazul unui fost președinte de tribunal. Prins beat mort la volan, cu o alcoolemie de 0.96 ‰, el a scăpat, în urma unei înțelegeri cu procurorii, doar cu un avertisment.

Judecător de drept penal și fost președinte al Tribunalului Vaslui până în iulie 2011, pensionarul Nicolae Parpalea-Filip a fost prins beat criță la volan. Fost procuror pe vremea lui Ceaușescu, el a ajuns judecător la sfârșitul anilor 1990.

Experienţă profesională a judecătorui Parpalea-Filip Nicolae:
– Din luna februarie 1997 şi până la pensie, judecător în cadrul Tribunalului Vaslui;
– 1997-2001 preşedinte al secţiei penale din cadrul Tribunalului Vaslui, iar din anul 2001 şi până în iulie 2011, preşedinte al Tribunalului Vaslui;
– septembrie 1996 – februarie 1997, avocat în cadrul Baroului Vaslui;
– septembrie 1983 – septembrie 1996, procuror în cadrul Procuraturii locale şi judeţene Vaslui;
– 1976 – 1979 învăţător la Şcoala generală Deleni, judeţul Vaslui.
Studii
– Liceul pedagogic din Bârlad promoţia 1974;
– Studii universitare: Facultatea de Drept a Universităţii Alexandru Ioan Cuza – laşi, promoţia 1983.

La sfârșitul lunii septembrie 2020, într-o sâmbătă dimineața, la ora 08.30, Parpalea-Filip a fost oprit în trafic de un echipaj al Poliției Rutiere din muncipiul Vaslui.

Pentru că duhnea zdravăn a boască, fostului magistrat i s-a înfipt fiola direct între buze. Rezultatul a fost de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat. Fin cunoscător al legii, șoferul nu a avut nimic împotrivă să i se recolteze sânge. Rezultatul a fost 0,96 ‰.

Un deputat prins beat la volan s-a înțeles cu procurorii pentru o amendă de 40.000 de lei

În timpul anchetei a declarat că în seara precedentă trăgea vin din mai multe recipiente în altele. Între timp a tras și la măsea aproximativ 700 ml de vin. O baterie, carevasăzică.

Sătul de tras vin, s-a dus frumușel la culcare în jurul orei 22.00. A doua zi dimineață, în jurul orei 08.00, s-a suit la volan neștiind că poate avea o alcoolemie atât de ridicată. Consumul unei sticle de vin cu o seară înainte și un somn de cel puțin opt ore nu duce la un asemenea nivel al alcoolului în sânge.

Potrivit legii, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.

Dosarul penal a fost deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui. Interesant este că, la scurt timp, acesta a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui în urma unei decizii a prim-procurorului adjunct, Ingrid Botezatu, în prezent șefa acestei unități de parchet. Să nu fi avut dumneaei încredere în subalterni?

Mușamalizare ieftină a unui accident auto comis de un polițist beat care a ucis un copil

Procurorii de aici au considerat că este „în interesul urmăririi penale încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției de către inculpat”.  În acest acord, procurorii au explicat că scopul procesului penal poate fi atins prin renunțarea la aplicarea pedepsei.

Una dintre găselnițe a fost că gradul de alcoolemie se apropie de limita minimă stabilită de lege pentru ca fapta să constituie infracțiune. Au mai perorat cu lipsa unor urmări grave, atitudinea sinceră de recunoaștere și regret a inculpatului, lipsa antecedentelor penale.

Acest acord a fost trimis instanței care l-a și admis. Repet! Procurorii au susținut și judecătorii le-au dat dreptate că, deși a depășit limita de la care fapta devine infracțiune, totuși nu e grav pentru că a depășit-o cu puțin.

Instanța a apreciat că infracțiunea nu este de o gravitate redusă. Pe 8 februarie 2021, Judecătoria Vaslui a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat în noiembrie anul trecut între Parpalea-Filip și Parchet și a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei, aplicând un avertisment.

Mandat european de arestare pentru un șofer beat. Românul a fost prins în Italia

„Inculpatul a recunoscut și regretat fapta, explicând faptul că nu a prevăzut că alcoolemia a ajuns peste limita prevăzută de lege în urma consumului de alcool din seara precedentă”, se arată în sentința care l-a făcut scăpat pe fostul magistrat.

Judecătorii puteau să invalideze acest acord, dar nu au făcut-o. Se putea face apel. Dar cine să-l facă? Vinovatul, care a scăpat atât de ușor? Procurorii, care au propus soluția avertismentului? Nu a declarat nimeni apel, după cum arată portalul instanțelor.

Să conduci mort de beat nu e grav, e ceva normal pentru magistrații vasluieni implicați în acest dosar. Să încalci legea și să nu fi condamnat, doar pentru că, atenție!, ai depășit doar cu puțin limita de la care șofatul sub influența băuturilor alcoolice e infracțiune.

Legea nu prevede avertisment în aceste cazuri. A contat asta pentru procurorii și judecătorii care l-au făcut scăpat? Nu. Va face ceva Inspecția Judiciară? Cine știe? Ce magistrați sunt aceștia? La ce parchete sau instanțe vor activa peste vreo zece ani?

Concubina unui șofer beat a dat 15.000 de lei pentru a-l scăpa de dosarul penal

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.