Skip to content

Un polițist dezertor și-a terorizat vecinii și i-a disperat pe gardienii de la Jilava

Un polițist dezertor și-a terorizat ani la rând vecinii, dar Poliția și Parchetul nu au luat nici o măsură.

Numai după ce a distrus o casă și a înfipt furca într-un bărbat, a ajuns în pușcărie.

Odată ajuns după gratii, și-a găsit o îndeletnicire: a devenit procesoman.

Fostul polițist a dat în judecată mai mulți gardieni pentru că nu l-au lăsat să facă sex cu nevasta și l-au pus în celulă alături de „persoane incomparabile”.

Marian Coman are aproape 51 de ani și este din satul Buriaș, comuna Periș, județul Ilfov.

În 1995, pe când avea 26 de ani, Coman s-a angajat ca sergent-major în Poliție și a depus jurământul ca militar.

Trei ani mai târziu, a fost trecut în rezervă. Abuziv, în opinia lui. În 1999 a fost reîncadrat la IPJ Ilfov.

Nu pentru mult timp, pentru că în 2001 a fost condamnat pentru dezertare la doi ani și la șase luni pentru insultarea superiorului.

Sentința a rămas definitivă în 2002 printr-o decizie definitivă a Curții Militare de Apel București. Exact anul în care Poliția a fost demilitarizată.

Dacă nu avea nici o reținere să insulte un superior, Marian Coman nu s-a dat îndărăt în a-și amenința vecinii, a le distruge și incendia casele sau intra înarmat peste ei.

Ani la rând sătenii care au avut neșansa să locuiască lângă Marian Coman s-au plâns autorităților de problemele pe care le cauzează fostul polițist.

Intra în curțile oamenilor și le fura diverse obiecte, le distrugea culturile, le spărgea geamurile.

Odată a tăbărât peste o femeie în curtea ei, s-a dezbrăcat în fața ei și a fetei minore și le-a poftit să facă sex cu dumnealui.

S-a mai dus și în altă zi, dar atunci a binevoit să rămână numai în chiloți și a plecat. Nu înainte de a-i lua femeii capacul de la puț și să-i distrugă culturile din bătătură.

Un vecin s-a trezit la șase dimineața cu fostul polițist la el în dormitor. Aplecat peste el, înarmat. Când tânărul a început să țipe și s-au trezit membrii familiei, Marian Coman a fugit. Nu înainte de a da foc ușii de la casă.

S-au adunat reclamații peste reclamații, dar procurorii decideau să nu-l ancheteze pentru că victimele nu aveau probe și nu puteau demonstra acuzațiile.

Abia după ce a amenințat un polițist venit să constate faptul că Marian Coman a distrus acoperișul unei case, Poliția și Parchetul au decis să înceapă o anchetă.

Între timp, agresiunile au continuat. Deranjat că o familie își construia lângă el o casă și nu l-a întrebat, fostul polițist a devenit și mai violent.

Și-a luat fiul, care pusese mâna pe o armă cu aer comprimat, și înarmat cu o furcă s-a dus la război. A vrut să o înfigă în pieptul unui bărbat, dar acesta s-a apărat și a fost înțepat în mână. Din cauza sângerării abundente, a ajuns la spital.

Atacatorul a fost în sfârșit arestat preventiv și i s-a deschis un alt dosar penal.

Inițial, judecătorii i-au dat numai pedepse cu suspendare, dar odată ce acestea s-au înmulțit, Coman a fost condamnat, după câțiva ani de la comiterea faptelor, la patru ani cu executare pentru mai multe infracțiuni.

Polițistul dezertor a considerat în permanență că este nevinovat și că Poliția Ilfov a folosit împotriva sa pușcăriași pentru a-l arunca în închisoare și a-l „transforma dintr-un polițist corect într-un pușcăriaș”.

În fața judecătorilor, Marian Coman a declarat că pedeapsa este mare având în vedere că nu a cauzat niciun prejudiciu, iar alții care „au prejudiciat cu miliarde au stat în arest la domiciliu”.

Mai mult, chiar și condamnarea pentru dezertare a pus-o pe seama foștilor colegi și șefi care îi cereau să prindă numai 2-3 hoți de produse petroliere, în timp ce el dorea să-și facă meseria ca la carte.

În timpul detenției în Penitenciarul Jilava, polițistul dezertor și-a găsit de lucru: a devenit procesoman.

Coman a dat în judecată câțiva gardieni și le-a cerut 100.000 de euro daune pentru că aceștia i-au refuzat dreptul la muncă, l-au cazat „la comun cu persoane incomparabile”, l-au obligat să inhaleze fum de țigără și l-au obligat la abstinență sexuală.

În aprilie 2017 a cerut chiar prin ordonanță președințială ca instanța să urgenteze respectarea dreptului la relații intime cu soția sa.

Judecătorii nu s-au lăsat însă înduplecați de poftele carnale ale polițistului dezertor.

Coman a ieșit din penitenciar în primăvara lui 2018 și a fost obligat de instanță să urmeze un tratament medical pentru că a fost diagnosticat cu tulburare paranoidă de personalitate.

A contestat fără succes și această decizie, considerând că nu are nevoie de pastile.

Pe de altă parte, luptă în continuare cu magistrații militari cărora le cere de ani de zile, tot fără sorți de izbândă, să constate că nu a dezertat, ci doar a plecat în concediu.

Tribunalul Militar București va decide pe 21 ianuarie 2020 dacă îi va revizui lui Coman sentința, dar șansele sunt infime având în vedere că acum doi ani a decis în defavoarea lui.

Obligațiile polițistului din 2020. Cum va legitima și perchiziționa o persoană sau verifica un vehicul

Polițist din Sibiu, arestat la domiciliu după ce a fost acuzat de infracțiuni sexuale cu minore

Șeful Poliției Anina, colaborator al Securității. „Mi se pare o prostie! Ce să zic? Să râd, să plâng?”

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!