Un polițist din Harghita a fost condamnat definitiv pentru fals intelectual și influențarea declarațiilor pentru că i-a fost lene să lipească procesele-verbale pe ușa a două persoane amendate, se arată într-un comunicat al Direcției Generale Anticorupție din 5 iunie 2020.
Vasile Ungureanu, fost agent-șef de poliție în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției Municipiului Miercurea Ciuc, a primit 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare și trebuie să presteze muncă în folosul comunității.
Subofițerul a consemnat în mod fals că a mers la adresa de domiciliu a doi contravenienți și, în prezența martorilor asistenți, a afișat două procese-verbale de îndeplinirea procedurii pe ușa principală a destinatarilor. Apoi, a semnat în fals în numele martorilor și a amenințat una dintre persoanele în numele cărora a semnat.
Procedura de înștiințare a unui contravenient pe numele căruia procesul-verbal este întocmit în lipsă este următoarea: documentul se trimite prin poștă; dacă nu este ridicat, trebuie afișat la domiciliul persoanei sanționate; executarea sancțiunii contravenționale se prescrie dacă procesul verbal de constatare nu a fost comunicat în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii.
Originalul procesului verbal este predat de către organul de constatare la persoana care gestionează activitatea pe linie de procese-verbale. Se păstrează timp de 45 de zile. Dacă nu este achitată amenda acesta, procesul-verbal este trimis la primărie pentru a fi dat în debit, fără a depăși cele 45 de zile.
Duplicatul se predă contravenientului dacă acesta semnează procesul verbal. În caz de refuz, acest exemplar se înaintează la domiciliul contravenientului prin poștă. Dacă nu este ridicat prin poștă, acest exemplar este afișat de către poliție.
Tatăl unuia dintre cei amendați a contestat în instanță procedura și astfel s-a aflat cum proceda subofițerul.
După ce a început urmărirea penală împotiva sa, agentul-șef Ungureanu s-a dus de câteva ori acasă la unul dintre martori, un rom dintr-un cartier sărac al orașului, și l-a amenințat cu pușcăria și bătaia dacă nu va declara anchetatorilor că a asistat la afișarea procesului-verbal.
Cu toate că a fost amenințat, martorul a declarat în permanență că nu i s-a cerut să fie asistent la afișarea procesului-verbal, iar semnătura nu îi aparține.
„Mi-a transmis prin mama că, dacă îi dau jos uniforma, se va asigura că să ajung în închisoare. I-a spus că, dacă voi declara ceva împotriva lui, mă va bate, mă va duce la poliție și mă va băga în pușcărie”, a explicat el celor care îl anchetau pe polițist.
Potrivit actelor de la dosar, persoanele din acea comunitate săracă erau des folosite de polițiști pentru afișarea unor comunicări.
În cel dea-l doilea caz de lenevie, polițistul Ungureanu a folosit un alt „martor” care a declarat că nici măcar nu îl cunoaște pe polițist. Habar n-avea de vreun proces-verbal, semnătura nu-i aparține, iar adresa trecută în dreptul numelui său nu mai era valabilă de mai bine de zece ani.
Mai mult, nu a fost niciodată solicitat de vreun polțist să semneze vreun proces-verbal în calitate de martor.
Ungureanu s-a prevalat în timpul procesului de dreptul de a nu face declarații și a negat comiterea faptelor.
Judecătorii au stabilit că el a încălcat legea pentru ca procesele-verbale de contravenție să nu se prescrie, dar au stabilit că faptele comise, cu toate că nu se justifică, nu au un grad deosebit de periculozitate. Într-adevăr, un polițist care amenință cu bătaia și pușcăria un om nu reprezintă un pericol.
Polițist „loverboy” din Deva, arestat pentru proxenetism
CEDO a condamnat România din cauza unor polițiști și magistrați ignoranți
Un polițist dezertor și-a terorizat vecinii și i-a disperat pe gardienii de la Jilava