Un agent de poliție a fost trimis după gratii pentru luare de mită. Pedeapsa stabilită de magistrații Curții de Apel Craiova pe 19 noiembrie 2020 pentru Fabian Sorin Dumitrescu este de patru ani și șase luni. Hotărârea este definitivă.

Suraj Zamfir este un individ căruia îi place să conducă fără permis auto. Prima oară a fost condamnat cu suspendare. A doua oară a luat un an cu executare. Dar, înainte de a ajunge după gratii a mai fost prins la volan fără permis.

Pentru a-l salva de acest dosar, agentul Dumitrescu a cerut soției lui Zamfir 700 de euro și 100 de lei. Când nu avea bani să-i dea polițistului, femeia se împrumuta de la vecini.

„Caș”-ul, cum spunea Dumitrescu, îi era necesar pentru păcănele deoarece polițistul era dependent de jocurile de noroc, după cum reiese din sentință. A mai cerut bani și pentru a-și plăti curentul pentru serele din grădină.

Polițistul avea un limbaj elevat și un comportament demn după cum reiese conversațiile pe care le avea cu soția condamnatului: „Să moară familia mea dacă-mi iese ceva (…) eu, să moară mama mea în cancer dacă am vreun avantaj în toată afacerea asta, eu vreau doar să-l ajut (…) jur că nu fac măgărie, nici tu să nu-mi faci să moară mama, pot să-mi pierd serviciu și tu știi asta, în p..a mea!”.

După atâta dragoste de mamă, polițistul folosea și un limbaj mieros pentru a-i îndupleca pe membrii familiei Zamfir să-i dea bani: „Nu poate mami să-mi trimită, nu poate. Zisă să găsesc și ea vine pe 15 august să-i dăm banii la oameni! Și vă dau și banii de mi i-ați mai dat matale!”.

Modul în care înțelegea Dumitrescu să rezolve reclamațiile pe care le primea scoate la iveală carențele Poliției Române când face angajări. Agentul rezolva cazurile din pix fără să facă deplasările necesare.

Elocvent este cazul unei mame care a alertat autoritățile prin 112 că fiul ei a fost sechestrat și bătut, iar cei care au făcut asta o amenință că-i dau foc casei. Dumitrescu a discutat la telefon cu mama victimei și i-a spus să stea liniștită că va rezolva cazul.

„Domne n-am curaj, credeți-mă! Vă rog frumos, făceți tot posibilu’ ca să-i liniștiți până mâine, până depun plângerea! Uite…copilu’ zace la pat, îi deteră drumu’ azi-dimineață! Copilu’ a stat sechestrat! L-au ținut legat c-a zis că a vorbit cu fie-sa ! Are o fată de 13 ani și a zis ca a vorbit cu ea! Că de ce a sărutat-o! A legat copilu’, credeți-mă, am martori! A ținut toată noaptea copilu’ închis! De dimineață…uitați, sunt urme pe spatele lui, e lovit! Am martori!”, îi spunea la telefon femeia.

Polițistul a rămas însă rece la rugămințile femeii. Nici măcar nu s-a deplasat la ea acasă să vadă despre ce este vorba. În schimb, a întocmit un document din care reiese că a aplanat situația, în sensul că reclamațiile nu s-au confirmat. Mai mult, pentru ca șefii să vadă că a fost oeprativ, a menționat în raport că de la primirea apelului prin 112 a rezolvat cazul în cinci minute.

Totuși, a chemat-o pe femeie a doua zi la Postul de Poliție Catane pentru a depune plângere. I-a luat o declarație femeii, dar nu a înregistrat plângerea și nici nu a întocmit un dosar penal. Când mama victimei a adus și certificatul medico-legal, Dumitrescu i-a spus că nu are ce face cu el pentru actul nu are nicio valoare probatorie.

Întrebat în timpul anchetei de ce a procedat așa, polițistul șpăgar și dependent de păcănele și-a rezevevat dreptul la tăcere. Inițial, el cooperase cu organele de urmărire penală și a recunoscut comiterea faptelor de trafic de influență și luare de mită. După ce investigațiile au fost extinse, nu a mai dorit să dea nicio declarație și nu a mai recunoscut nimic în fața judecătorilor.

Dumitrescu a fost arestat preventiv în noiembrie 2018 timp de trei luni și apoi a stat în arest la domiciliu în comuna Desa, județul Dolj, timp de aproape un an. În ianuarie 2020, magistrații au dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar. Pe 20 noiembrie 2020 a fost depus la Penitenciarul Craiova.

Judecătorii au decis că polițistul a comis infracțiunile profitând de calitatea sa de organ de cercetare penală și a lezat grav încrederea cetățenilor în instituțiile publice, regimul de detenție este singura în măsură să asigure resocializarea pozitivă a inculpatului.

Fabian Sorin Dumitrescu are 30 de ani, este necăsătorit și are studii postliceale. Nu mai are voie să exercite profesia de agent de poliție timp de doi ani de la terminarea pedepsei de patru ani și șase luni. Din aceasta se scade perioada cât a stat în arest preventiv și în arest la domiciliu și, dacă se comportă bine după gratii, scrie o carte și muncește, va fi liber până la Crăciunul viitor.

Polițist, gaterist. Combinațiile lemnoase ale unui șef de post campion la infracțiuni

Mușamalizare ieftină a unui accident auto comis de un polițist beat care a ucis un copil

Polițistă, acuzată de șantajarea unui medic estetician. I-a cerut 15.000 de euro