Vameș avut de la Stamora – Moravița, arestat pentru o mită de 170 de euro cerută unui antreprenor de pompe funebre

Procurorii DNA Timișoara au reținut pe 16 septembrie 2019 un inspector vamal din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stamora Moravița pentru trei infracțiuni de luare de mită.

O zi mai târziu, magistrații Tribunalului Timiș au decis arestarea prevenitvă a vameșului pentru 30 de zile.

Sorin Daniel Avram este acuzat că în zilele de 4 și 12 septembrie 2019 a pretins și primit de la un om de afaceri 100 de euro pentru a-i permite intrarea în România cu mai multe obiecte funerare, conform unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție.

Ca să fie sigur că își primește banii, vameșul i-a pus în vedere afaceristului că poate să îi confiște marfa.

Pe 16 septembrie 2019, după ce l-a amenințat la fel, Avram a mai cerut aceluiași om de afaceri alți 150 de euro.

Și a început o rundă intensă de negocieri în urma căreia, vameșul a primit numai 70 de euro, moment în care a fost prins în flagrant.

Conform declarației de avere din 2018, inspectorul vamal principal Avram câștiga aproape 4.100 de lei lunar.

Declarațiile lui de avere conțin câteva mențiuni cel puțin suspecte.

Într-un astfel de document din 2011, vameșul Avram menționează că are o casă de 70 mp în comuna Livezile, județul Timiș, pe care a cumpărat-o în 2008 împreună cu soția.

Aici a fost înființată în 2008 o firmă de întreținere corporală al cărei asociat unic și administrator era soția sa. Firma a fost radiată în 2015.

Cu un singur angajat și punct de lucru în Timișoara, societatea comercială a soției vameșului a avut în 2013 un profit deloc de neglijat, aproape 20.000 de euro.

După numai un an a ajuns să aibă datorii de aproximativ 5.000 de euro și apoi s-a închis.

În documentele de înființare a firmei, Vasilica Loredana Avram preciza că are domiciliul într-un apartament din Timișoara unde și acum locuiește familia Avram. Acest imobil nu este menționat în declarația de avere a vameșului.

În declarația de avere din 2016, vameșul Avram menționează că o casă din județul Timiș, tot de 70 de mp, i-a fost donată de Florin Avram.

Cum în aceste documente oficiale nu scrie nicăieri că a vândut casda din Livezile, se poate deduce că este vorba despre același imobil, dar donat în 2012 și nu cumpărat în 2008 cum scrisese în documente cu câțiva ani înainte.

Și tot în 2016, conturile familiei au început să prindă contur, în condițțile în care soția nu mai făcea bani cu salonul de întreținere corporală.

În 2017, familia Avram a cumpărat un teren și un apartament în comuna Dumbrăvița, practic un mic orășel la marginea Timișoarei. Conform Evenimentului Zilei, el ar deține un bloc întreg la acea adresă.

Vameșul a uitat să menționeze în ultimele două declarații de avere firma de imobiliare pe care soția sa, Vasilica Loredana, o înființase în noiembrie 2017 tot în comuna Livezile.

Până la acelui an, Marva Nord Real Estate SRL a avut profit aproape 900 de lei, iar în 2018 de aproximativ 20.000 de euro.

Legea prevede că orice inexactitate din declarația de avere atrage răspunderea penală pentru fals.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.