Zeci de milioane de euro din trafic de persoane, spălați de rețeaua unui finlandez cu afaceri în România

Liderul unei rețele de trafic de persoane suspectată de spălarea a zeci de milioane de euro își vedea de afaceri liniștit în România.

Un finlandez în vârstă de 61 de ani a fost arestat în România la sfârșitul lunii martie 2019 la o zi după ce o instanță din provincia spaniolă Alicante a emis un mandat european de arestare pe numele lui.

Poliția Română a anunțat într-un comunicat de presă din 12 iulie 2019 că finlandezul este liderul unei grupări de trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani.

Conform aceluiași comunicat, DIICOT a efectuat în baza unui Ordin European de Anchetă două percheziții domiciliare în București și una în județul Ilfov.

Totodată, au fost indisponibilizate 15 conturi bancare deschise în România în care se aflau 143.341 de euro și 23.240 de lei.

Finlandezul Jan Erik Strömberg, arestat la București, locuiește în Malaga și conducea, conform Poliției Române, o rețea care opera în 15 țări.

Ancheta a demarat în 2016 când autoritățile judiciare spaniole au verificat activitățile a șase cetățeni finlandezi și estonieni bănuiți de trafic de persoane prin exploatare sexuală și spălare de bani.

A fost înființată o echipă comună de investigații formată din anchetatori din Spania, Estonia și Finlanda.

Investigații au fost efectuate și în România, Suedia, Bulgaria, Cipru, Malta, Germania, Marea Britanie, Hong Kong, Columbia, Panama, Rusia și SUA.

Rețeaua condusă de Jan Erik Strömberg ar fi exploatat sexual mai multe tinere de origine africană prin intermediul unei platforme online: sexwork.net.

Site-ul a fost închis de autoritățile spaniole chiar pe 26 martie 2019, ziua în care finlandezul a fost arestat la București.

Conform mandatului european de arestare, autoritățile spaniole au estimat că 35 de milioane de euro a câștigat rețeaua de pe urma paginii web.

Banii obținuți ar fi fost spălați banii prin intermediul mai multor societăți comerciale și a conturilor bancare deschise în țările menționate mai sus.

Destinația finală a sumelor era Hong Kong.

Pe plan internațional au fost arestați șase membri ai grupării și s-au confiscat 1,5 milioane de euro, autoturisme și bijuterii.

Strömberg este unicul asociat și administrator al SC Morebel SRL care are ca activitate principală prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe.

Inițial, firma s-a numit Lux Construct 2001 SRL și așa cum reiese din denumire funcționa în domeniul construcțiilor. A fost deținută de o familie din București și în perioada 2009 – 2012 a avut activitatea suspendată.

Datele financiare din 2015, când firma activa încă în domeniul construcțiilor, arată datorii de aproape 6.400 de lei.

Un an mai târziu, societatea comercială a explodat în afaceri. A avut un profit net de aproape 630.000 de lei.

În octombrie 2016, Morebel a fost radiată din București și înmatriculată în Chitila într-un apartament dintr-un bloc din mijlocul unui câmp.

Profitul pe 2017 a crescut la aproximativ 1,05 milioane de lei.

Pentru 2018 nu există încă informnații fiscale, dar Morebel a contractat un credit de la ING Bank.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.