Se zice că marțea sunt trei ceasuri rele. Și au fost. Atât pentru Google, cât și pentru Apple. Giganții IT au pierdut definitiv procesele pe care le aveau cu Uniunea Europeană.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat pe 10 septembrie 2024 două verdicte prin care au pus la punct companiile americane. Deciziile de astăzi arată că giganții multinaționali nu sunt deasupra legii când vine vorba despre sancțiuni și impozite.
În primul caz, Google trebuie să achite 2,7 miliarde de euro, sancțiunea impusă de Comisia Europeană pentru modul în care compania direcționa ilegal cumpărătorii în detrimentul concurenței, potrivit Associated Press.
Este un proces antitrust care a început în 2017. A fost una dintre cele trei amenzi de miliarde de euro pe care gigantul din Silicon Valley le-a primit de la UE. Compania s-a arătat dezamăgită de decizia judecătorilor europeni.
Dacă Google a scăpat cât de cât ușor, Apple trebuie să plătească 13 miliarde de euro în taxe retroactive către Irlanda. Uniunea Europeană a considerat că Dublinul a oferit ilegal cele mai mici taxe pentru a atrage Apple în insulă.
Un inginer chinez de la Google, arestat pentru furt de inteligență artificială
Această decizie a Curții de Justiție a UE, venită după opt ani de procese, este considerată de comisarul european pentru Concurență o victorie împotriva lăcomiei corporative.
În 2016, când a început acțiunea în instanță, șeful Apple a numit-o „o prostie politică totală”, iar Trump a declarat că Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurență, „urăște cu adevărat Statele Unite.”
Vestager a acuzat Apple că a încheiat un acord fiscal ilegal cu autoritățile irlandeze, astfel încât să poată plăti rate extrem de mici. Curtea Generală a Uniunii Europene a respins cererea Comisiei în 2020, iar acum acea decizie a fost anulată.
Și Apple s-a arătat dezamăgită de sentință, precizând că nu a existat niciodată un acord special cu Irlanda. Dar, conform deciziei de astăzi, Apple aproape că nu a plătit niciun impozit în UE timp de 11 ani. Rata efectivă a impozitului pe profit a companiei în Europa a scăzut de la 1% în 2003 la doar 0,005% în 2014.
Telefoane iPhone, încetinite intenționat. Descoperirea a fost făcută de un adolescent
Apple ar fi trebuit să plătească taxe în valoare de 13 miliarde de euro pentru toate profiturile aferente din Irlanda. Această sumă trebuie recuperată acum de statul irlandez de la compania americană.
Guvernul din Dublin a declarat că Irlanda nu a acordat tratament fiscal preferențial niciunei companii sau contribuabil, dar va respecta concluziile Curții privind impozitul datorat în acest caz.
De la începutul conflictului în justiție, guvernul irlandez a modificat legea, astfel încât prevederile care au permis acordul cu Apple nu mai există. Practic, a explicat un expert pentru Associated Press, politicile de impozitare corporativă orientate spre minim subminează unitatea europeană și coeziunea socială. Companiile mari de tehnologie nu ar trebui să profite de puterea lor de piață pentru a evita să achite taxe.