Skip to content

Patru motive pentru care este bine să fim AMABILI cu cei de lângă noi

Amabilitatea ne ajută să fim mai sănătoși, ne poate ajuta să obținem rezultate mai bune la muncă și este indispensabilă în societate. Iată PATRU MOTIVE pentru care este bine să fim amabili:

1. AMABILITATEA NE AJUTĂ SĂ FIM MAI SĂNĂTOȘI

Buna dispoziție și amabilitatea ne fac bine la inimă: probabilitatea de atac vascular cerebral și infarct crește la cei care au un temperament agresiv. Persoanele care sunt temperamentale tind să dezvolte mai ușor o îngroșare a carotidelor și, astfel, riscul de stop cardiac crește chiar și cu 40%. Indiferent de alți factori de risc mai cunoscuți, cum sunt fumatul, hipertensiunea sau colesterolul mărit.

2. AMABILITATEA ESTE CEA MAI BUNĂ ARMĂ PE TIMPUL NEÎNȚELEGERILOR

Poate rezolva certurile, chiar și pe acelea care pot deveni violente. Pentru că are un efect de surprindere în timp ce, în mod contrar, agresivitatea determină agresivitate.

Să luăm ca exemplu clasica ceartă între șoferi. Celălalt ne insultă, poate chiar arătându-ne și degetul mijlociu de la mână. Ce este de făcut? În asemenea situații tensionate și stresante, în care de obicei dăm ce e mai rău din  noi, ar trebui să ne forțăm să cerem scuze, făcând acest lucru zâmbind. Celălalt șofer își va schimba complet atitudinea: creierul său va fi obligat să elaboreze un stimul complet diferit. Funcționează? Încercați și vă veți convinge.

3. AMABILITATEA AJUTĂ LA LOCUL DE MUNCĂ

Să dai dovadă de amabilitate este o strategie de succes și la muncă. Amabilitatea este unul dintre criteriile pe baza căruia se selectează personalul pentru restaurante, de exemplu. Angajatorii preferă persoanele amabile în detrimentul altora mai inteligente.

Nu numai. Amabilitatea dă rezultate optime și în cadrul muncii în grup. Membrii unei echipe tratați de șef în mod egal, amabil și cu respect, obțin rezultate mai bune. Fiecare membru tinde să-și efectueze mai bine sarcinile, performanța echipei se îmbunătățește. Un șef autoritar perceput a fi nedrept nu creează asemenea efecte asupra subordonaților.

4. AMABILITATEA PREVINE BULLYING-UL LA ȘCOALĂ

Să-i înveți pe copii să fie amabili le face bine lor înșiși, copiii amabili fiind cei mai populari, și comunității școlare (previne bullying-ul – intimidare, terorizare, brutalizare). Acest lucru a fost demonstrat de un studiu efectuat pe 400 de copii între 9 și 11 ani.

Timp de patru săptămâni cercetătorii au dat sarcini diferite la două grupuri de copii: un grup trebuia să efectueze trei mici gesturi de amabilitate la alegere pe zi, cum ar fi să împartă pachețelul cu mâncare cu colegii sau să-și ajute mama să gătească; celălalt grup trebuia să se ducă în locuri plăcute, cum este casa bunicilor sau parcul.

Din testele finale a rezultat că gradul de fericire și satisfacție crescuse în ambele grupuri, însă copiii care au efectuat acte de amabilitate erau mai populari: au câștigat în medie 1,5 prieteni.

CONCLUZIE: Merită să fim amabili, indiferent de context. Cu siguranță ne vom simți mai bine și îi vom face și pe cei din jurul nostru să ne perceapă altfel și să fie amabili la rândul lor.