Asociația Berarii României a anunțat zilele acestea care a fost evoluția pieței berii în 2018.
Consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 85 litri, adică un volum de 16,6 milioane hectolitri, piaţa berii înregistrând o creștere de 3%.
Berea fără alcool este la mare căutare, acest segment crescând cu 30%.
„Preferințele românilor în materie de bere fără alcool sunt în creștere, urmând chiar trendul european de consum. Berea fără alcool a înregistrat anul trecut o creștere record în România”, a declarat Julia Leferman, director general al Asociației Berarii României.
Conform unui comunicat al Asociației, producția de bere reprezintă un stimul real pentru economia României, în acest domeniu muncind 85.000 de oameni.
În 2018, consumul de bere în funcție de categorii de ambalaj a fost următorul: sticlă: 28,45 %, doză: 20,58 %, butoi: 3,41 %, PET: 47,57 %.
Sticla și-a continuat trendul ascendent și în 2018, în timp ce ambalajul PET a înregistrat în 2018 o scădere semnificativă.
Berea de import a cunoscut o ușoară creștere în 2018, dar berea locală este cea preferată de români.
Tipul de bere cel mai consumat este berea lager cu o pondere de 93,61%.
Berea de tip lager Leste cea mai populară în lume. Tipurile de bere pilsner, berea afumata, dunkel, dark lager fac parte din această categorie.
Diferența dintre berile de tip lager și ale constă în tipul de drojdie folosit, temperatura și perioada de fermentare a drojdiei.
Berile de tip lager nu au foarte multe gusturi și arome, comparativ cu cele de tip ale.
A crescut numărulul producătorilor de bere din România de la 39 în 2018 la 56 în 2019.