Skip to content

Vreți să aveți copii fericiți? Oferiți-le mai multe experiențe și mai puține lucruri

Cercetările arată că, dacă doriți să fiți fericiți, ar trebui să vă cheltuiți banii pe experiențe în loc de lucruri.

Se pare că aceeași teorie este valabilă și pentru copii. Conform ultimelor studii, copiii primesc mult mai mult dintr-o experiență decât dintr-o jucărie sau obiect gadget. Și, de cele mai multe ori, tipul de experiență contează mai puțîn decât simțul conexiunii pe care o aduce.

Cindy Chan, profesor asistent la Universitatea din Toronto și autorul principal al cercetărilor, a remarcat că darurile experimentale au mai multe șanse de a construi amintiri de lungă durată pentru copii din cauza conexiunii emoționale care însoțește ceva, în loc să obțină ceva.

“Un cadou experimental provoacă un răspuns emoțional puternic atunci când un destinatar îl consumă – cum ar fi teama și admirația față de o vacanță de aventură și safari, entuziasmul unui concert rock sau calmul unui spa – fiind mai emoțional decât o posesie materială”, spune Chan.

De ce sunt amintirile plăcute din copilărie atât de importante? Ele construiesc o temelie emoțională pe care copiii o pot folosi atunci odată cu înaintarea în vârstă, atunci când sunt trișți sau stresați, anxioși sau îngrijorați. Potrivit psihoterapeutului Dr. Margot Sunderland, amintirile pozitive ajută copiii să regleze stresul, să-și sporească atenția și concentrația și să-și îmbunătățească sănătatea fizică și psihică.

Momentele amuzante și plăcute servesc ca “ancore”, care conferă copiilor confort atunci când le apare o provocare în viață.

Nu numai că experiențele ajută copiii să construiască o bază solidă a amintirilor fericite, dar contribuie și la dezvoltarea creierului. “Un mediu îmbogățit oferă noi experiențe care sunt puternice în interacțiunea socială, fizică, cognitivă și senzorială”, a spus Sunderland. De fiecare dată când faceți ceva ce iese în afara activităților de zi cu zi, dați copiilor șansa să vadă, să miroasă, să audă și să atingă lucruri care se adaugă la experiențele lor generale și îi ajută să-și îmbogățească creierul.

Patru motive pentru care este bine să fim AMABILI cu cei de lângă noi