Skip to content

Aeroportul London City se redeschide astăzi. Specialiştii au dezamorsat şi evacuat o bombă germană de jumătate de tonă

Aeroportul London City, cel mai apropiat de centrul capitalei britanice, se redeschide astăzi, 13 februarie, după ce specialiştii au reuşit să dezamorseze şi să evacueze o bombă germană de o jumătate de tonă datând din Al Doilea Război Mondial, transmite AFP.

“Aeroportul va fi redeschis marți”, a anunţat directorul său, Robert Sinclair, într-un comunicat.

Toate zborurile au fost anulate luni, afectând 16.000 de pasageri, iar unele avioane au fost deviate spre aeroporturile londoneze Stansted şi Southend.

Perimetrul de securitate stabilit duminică seara, pentru a permite operaţiunile de dezamorsare a bombei, a fost ridicat, a adăugat directorul aeroportului, care a mulţumit pasagerilor şi personalului pentru “răbdarea şi înţelegerea” lor.

Bomba germană a fost descoperită duminică, în jurul orei 5,00 GMT, în cursul lucrărilor din apropierea unui doc din vecinătatea unicei piste de aterizare a aeroportului, lângă Tamisa, a indicat poliţia.

Aceasta a precizat că bomba, de 500 kg şi aproximativ 1,5 metri lungime, se găsea pe “un pat de noroi dens”. Dezamorsată, ea urma să fie transportată pe Tamisa pentru a face obiectul unei “explozii controlate”, a indicat un ofiţer de marină responsabil cu operaţiunile efectuate de scafandri.

Circa 500 de persoane au fost evacuate din casele din împrejurimi şi relocate în locuinţe temporare, au indicat autorităţile.

Situat la aproximativ 11 kilometri est de Londra, nu departe de cartierul de afaceri Canary Wharf, aeroportul London City, inaugurat în 1987, asigură zboruri pe distanţe scurte.

Al cincilea aeroport din capitala britanică, acesta a primit 4,5 milioane de pasageri în 2017.

Mii de bombe au căzut deasupra Londrei în timpul ofensivei aviaţiei militare germane, între septembrie 1940 şi mai 1941, informează Agerpres.ro.

Taxiurile din zona aeroportului Henri Coandă, verificate de polițiști