Skip to content

ANGLIA: Asistentă-șefă din România, judecată pentru neglijență în serviciu după ce o pacientă a murit

O asistentă-șefă română care lucra la un azil de bătrâni din Anglia este judecată pentru neglijență în serviciu după ce o pacientă în vârstă de 87 de ani a decedat.

Primul termen al procesului a fost pe 25 noiembrie 2019, potrivit BBC.

Cătălina Ferchiu, în vârstă de 54 de ani, a negat acuzațiile. Ea lucrează de 13 ani în centrul de bătrâni Overslade House Care Home din Rugby, oraș în care și locuiește.

Ferchiu a fost acuzată de colegi și ulterior de poliție de faptul că anul trecut a ignorat-o intenționat pe pacienta Rachel Smith în timp ce era în schimbul de noapte.

Îngrijorați, ceilalți angajați ai centrului au chemat o ambulanță care a dus-o pe pacientă la spital unde, după trei săptămâni de chin, aceasta a decedat.

Bătrâna era greu de îngrijit. În 2016, conform presei locale, suferise un atac cerebral, o parte a corpului îi paralizase și putea comunica foarte greu, dar era pe deplin conștientă.

În noaptea de 1 februarie 2018, Cătălina Ferchiu era de serviciu. Ca asistentă-șefă era responsabilă de pacienții din centru. În schimbul de noapte mai erau și alte persoane de serviciu, dar nu aveau calificarea de a îngriji bătrânii.

Ferchiu cunoștea tratamentul de care avea nevoie Rachel Smith.

Pe 26 noiembrie 2019, la primul termen al procesului, procurorul de ședință a subliniat faptul că dimineața, la predarea schimbului, Cătălina Ferchiu le-a spus colegilor că bătrâna s-a simțit rău în timpul nopții.

„S-au dus în camera ei și au găsit-o într-o stare jalnică. Avea o vânătaie mare pe umăr, iar fața îi era gri. Arăta ca moartea, a fost părerea unei asistente”, a declarat procurorul.

El a adăugat că nu are dovezi despre cum a fost provocată vânătaia.

Asistentele din schimbul de dimineață au chemat ambulanța care a dus-o pe pacientă la spital. După trei săptămâni, s-a stins.

Cu toate că stă de 13 ani în Marea Britanie, Cătălina Ferchiu a avut nevoie de traducător la primul termen al procesului.

Anterior, ea declarase polițiștilor că a intrat în camera bătrânei la ora patru dimineața și a găsit-o vomitând, a făcut curat și atunci a văzut vânătaia care nu era atât de mare cum s-a văzut la predarea schimbului.

Ferchiu le-a mai spus că a fost îngrijorată când a văzut vânătaia și îi era teamă că pacienta se va îneca dacă îi va mai vomita.

„În loc să caute o soluție, ea nu a făcut nimic. A stat în pragul ușii și s-a uitat”, a explicat juraților procurorul.

Magistratul a mai susținut că îngrijirea bătrânilor înseamnă și faptul ca personalul să aibă dificultăți, dar acest caz nu este despre standardele perfecte pe care trebuie să le îndeplinească asistentele, ci despre neglijență intenționată.

Nu susținem că neglijența a cauzat decesul pentru că altfel acuzațiile ar fi fost mult mai grave! (procuror Peter Grieves-Smith)

Conform Rugby Observer, după demararea anchetei, Cătălina Fercu a fost lăsată liberă după ce plătit o cauțiune de 10.000 de lire sterline. Ea nu avea voie să se mai apropie de centrul de bătrâni și nici să ia legătura cu martorii.

A fost arestată la domiciliu și a trebuit să-și predea pașaportul, dar ulterior i s-a permis de către judecători să-și viziteze mama în România.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!