Boris Johnson a stabilit un BREXIT fără Acord. Măriri de prețuri la alimente și riscuri pentru siguranța publică

Boris Johnson a anunțat pe 16 octombrie un Brexit fără acord pe 31 decembrie, explicând că, dacă oficialii UE nu vor arăta „o schimbare fundamentală de abordare”, el nu va mai participa la negocieri.

Premierul britanic a mai declarat că UE a „refuzat să negocieze serios” cu Marea Britanie un acord pentru facilitarea comerțului și că Regatul Unit ar trebui să se pregătească acum pentru un „acord în stil australian” cu UE, scrie The Independent. Cum Australia nu are un acord comercial cu UE, declarația lui Johnson se poate traduce printr-un Brexit fără acord.

Cu doar 76 de zile până când Marea Britanie va părăsi piața unică și uniunea vamală, negocierile s-au împotmolit în privința pescuitului și a domeniului legislativ.

Johnson declara după summitul Consiliului European din această săptămână că este clar că UE nu este pregătită să ofere Regatului Unit un simplu acord de liber schimb de genul pe care l-a semnat cu Canada. Premierul a mai spus că UE vrea să controleze în continuare libertatea legislativă și pescuitul din Marea Britanie, acest fapt fiind complet inacceptabil pentru o țară independentă.

Specialiștii din Trezorerie au avertizat că un Brexit fără acord va da o lovitură grea PIB-ului Marii Britanii, dar  Johnson susține că „vom prospera puternic ca națiune independentă de liber schimb care ne controlează propriile frontiere, pescuitul și stabilim propriile legi”.

Care sunt efectele unui Brexit fără acord? În primul rând, transportul rutier de marfă. Aproape trei sferturi dintre camioanele care vor circula spre UE nu vor fi pregătite pentru controale la frontiere. Fluxul de marfă ar putea scădea la mai puțin de două treimi din normal, creând cozi de 7.000 de vehicule în Kent care vor dura și două zile. Multe companii, în special cele mai mici, nu vor fi pregătite pentru sfârșitul perioadei de tranziție pe 31 decembrie.

O altă problemă este legată de aprovizionarea cu medicamente din cauza potențialelor întreruperi ale aprovizionării  cu doar câteva săptămâni până la sfârșitul perioadei de tranziție. Un înalt oficial britanic din sistemul de sănătate a explicat pentru sursa citată că Marea Britanie și UE nu ar trebui să subestimeze provocările care vor apărea în mai puțin de 100 de zile pentru pacienți în cazul în care nu se va ajunge la un acord de liber schimb.

Covid-19 a pus deja forța de muncă din domeniul sănătății, industria farmaceutică și grupurile de pacienți sub o presiune imensă, iar un Brexit fără acord va fi un dezastru. Materialele medicale necesare pentru combaterea celui de-al doilea val de coronavirus pot fi de asemenea afectate de un Brexit fără acord, pentru că importurile de echipamente medicale din UE au atins un nivel record în acest an în Marea Britanie.

Un alt efect va fi prețul mai mare pentru mâncare. Un nou regim tarifar va intra în vigoare în noaptea de 31.12.2020/01.01.2021 pentru că Marea Britanie începe tranzacționarea în condițiile Organizației Mondiale a Comerțului. Prețurile la vinul, brânza și pastele provenite din UE vor crește semnificativ. Este valabil și pentru carnea de vită tocată, castraveți, salata verde.

Cumpărătorii din supermarketuri ar plăti 1,3 miliarde de lire sterline mai mult pe produse alimentare, impactul major fiind asupra persoanelor cu salarii mici.

Potrivit guvernului, tarifele sale se vor aplica tuturor importurilor cu excepția celor din țările cu care Marea Britanie are un acord de liber schimb. Pe de altă parte, va exista un tarif de 10% la autoturismele europene importate care ar putea adăuga mii de lire sterline la costul acestora.

O analiză economică guvernamentală publicată în noiembrie 2018 a sugerat că Brexit-ul fără acord ar putea determina PIB-ul să scadă cu până la 9% în următorii 15 ani. Documentul nu avea cum să prevadă și criza provocată de COVID-19.

În cazul unui acord fără Brexit, Marea Britanie nu va mai avea acces la multe instrumente cheie utilizate pentru combaterea criminalității internaționale. Țara va trebui să negocieze cu UE un tratat de securitate pentru a avea acces la Europol, baze de date privind criminalitatea transfrontalieră etc.

Înalți ofițeri de poliție au avertizat că pierderea instrumentelor UE ar putea crea un risc de siguranță publică, permițând suspecților să fugă și îngreunând extrădarea cetățenilor străini. Un sistem birocratic de cooperare în domeniul judiciar va costa cel puțin 20 de milioane de lire sterline pe an.

O altă problemă o reprezintă Irlanda de Nord unde există singura frontieră terestră cu UE. Fără un acord Brexit, piața internă din Regatul Unit va fi divizată pentru că vor exista tarife pentru mărfurile care trec peste Marea Irlandei.

Pe de altă parte, dacă vor exista controale la frontiera terestră irlandeză, există pericolul unei amenințări teroriste. Situația Irlandei de Nord ar putea pune în pericol un acord comercial cu SUA. O altă chestiune este independența Scoției, un sondaj efectuat în această săptămână arătând că majoritatea scoțienilor sunt în favoarea desprinderii de Regatul Unit.

MAREA BRITANIE: Care sunt condițiile pentru a se putea imigra după BREXIT în această țară

Ministrul de Externe: „Românii din Marea Britanie să nu se îngrijoreze din cauza BREXIT-ului”

Boris Johnson: După Brexit, Marea Britanie va fi mai deschisă imigranților din Africa. Europenii nu vor fi favorizați

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!