Aflat în vizită în oraşul Leeds, Boris Johnson nu a avut parte de cea mai bună primire din partea oamenilor aflaţi pe stradă.
Invitat de unul dintre ei să părăsească oraşul, premierul britanic s-a trezit apoi într-o dispută pe tema Brexitului în care un bărbat l-a acuzat că ”se joacă cu Parlamentul”, relatează The Independent şi Euronews.
Dincolo de sondajele de opinie care continuă să arate o ţară profund divizată pe tema Brexitului, Boris Johnson a avut ocazia să cunoască mai îndeaproape efectele strategiei sale de a scoate cu orice preţ Regatul Unit din Uniunea Europeană până la 31 octombrie.
Într-o primă filmare, premierul britanic strânge mâna unui bărbat, acesta rugându-l apoi să părăsească oraşul. Johnson, care pare iniţial surprins de invitaţia care i-a fost adresată, răspunde că va pleca ”foarte repede”.
Într-o altă filmare, un bărbat se răsteşte la liderul conservator, atrăgându-i atenţia că ar trebui să fie la Bruxelles pentru negocieri cu liderii europeni. ”Te joci cu Parlamentul. Te joci cu publicul britanic”, îi spune britanicul.
”Ar trebui să fii la Bruxelles, să negociezi. Unde sunt negocierile? Tu eşti în Morley, în Leeds”. Johnson, din nou aparent surprins de tonul pe care i se vorbeşte, îi răspunde acestuia că negocierile sunt în derulare şi că Regatul Unit este foarte aproape să obţină un acord.
Johnson s-a întors, apoi, către alte persoane aflate în apropiere, dorind să afle ce părere au despre strategia pe care o urmăreşte. ”Pot să întreb oamenii de aici – credeţi că ar trebui să ieşim pe 31 octombrie?”, a întrebat premierul. Reacţia acestora a fost împărţită, unii aprobându-l pe Johnson, în timp ce alţii nu păreau deloc mulţumiţi.
Vizita lui Johnson în regiunea Yorkshire, care a avut loc joi, a mai oferit şi un moment controversat.
În cadrul unui eveniment desfăşurat la o academie de poliţie, premierul britanic a declarat că preferă, mai degrabă, ”să moară într-un şant decât să amâne Brexitul”.
Alegerea lui Johnson de a ţine un discurs partizan în cadrul unui eveniment organizat de poliţia britanică a fost criticată de opoziţie, mai multe voci acuzându-l pe liderul conservator de politizare a unei instituţii neutre a statului.
Decizia vine după ce, miercuri, legea a trecut de Camera Comunelor, într-o sesiune în care Johnson nu a reuşit să convingă două treimi din parlamentarii britanici să voteze convocarea unor alegeri anticipate.
Luni, premierul britanic va încerca din nou forţarea alegerilor, dar partidele de opoziţie au anunţat deja că vor vota împotriva anticipatelor, informează Adevărul.
Britanicii vor pierde 16 miliarde de dolari în exporturi către UE în cazul unui BREXIT fără acord
Efectele BREXIT-ului: Aproape 100 de companii și-au mutat sediul din Marea Britanie în Olanda