Skip to content

BREXIT/Johnson: „Avem un nou acord excelent” cu Uniunea Europeană

Un acord Brexit a fost convenit între echipele de negociere ale Regatului Unit și ale UE, înainte de întâlnirea liderilor europeni la Bruxelles.

Prim-ministru Boris Johnson a scris pe Twitter: „Avem un nu acord excelent, prin care preluăm controlul – acum Parlamentul ar trebui să finalizeze sâmbătă Brexit-ul, astfel încât să putem trece la alte priorităţi, cum ar fi nivelul de trai, NHS, criminalitatea şi mediul nostru”.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „Unde există voinţă, există un acord – avem unul! Este un acord echitabil şi echilibrat pentru UE şi Marea Britanie şi atestă angajamentul nostru pentru găsirea de soluţii. Recomand ca #EUCO (Consiliul European) să susţină această înţelegere”.

Cele două părți au lucrat  împreună la textul juridic al acordului, dar va fi nevoie de aprobarea acestuia din partea Parlamentului britanic și Parlamentului european.

În schimb, partidul unionist nord-irlandez DUP, aliat în parlamentul britanic al conservatorilor lui Johnson, şi-a reafirmat joi opoziţia faţă de acordul negociat între Londra şi UE, ceea ce face foarte nesigură adoptarea lui de către deputaţi.

Însă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că este un „acord echitabil și echilibrat”.

Atât el, cât și Johnson au cerut parlamentelor respective să sprijine acordul, informează BBC.

Liderii UE se reunesc joi şi vineri pentru a discuta despre Brexit.

Marea Britanie ar urma să se retragă din UE pe 31 octombrie. Camera Comunelor a adoptat o lege care prevede amânarea ieşirii Marii Britanii din UE dacă nu se ajunge la un acord Brexit.

Lira sterlină a crescut cu 1% faţă de dolar, imediat după anunţarea acestui acord.

BREXIT: Marea Britanie va deporta cetăţenii UE care nu aplică la timp pentru statutul de şedere

Circulația cetățenilor UE, oprită în Marea Britanie după Brexit. Vor avea acces numai „cei mai inteligenți”

Marea Britanie: Cum pot românii solicita permisul de rezidență permanentă

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!