Skip to content

„Brexit-ul a fost un dezastru”. 40.000 de locuri de muncă pierdute în sectorul financiar din Londra

Brexit City of London

Brexit-ul a avut un impact profund asupra centrului financiar al Londrei, cauzând pierderea a aproximativ 40.000 de locuri de muncă, conform declarațiilor făcute de Michael Mainelli, Lordul Primar al City of London. Estimarea acestuia este mult mai mare decât cele anterioare, sugerând că efectele negative ale Brexitului asupra sectorului financiar au fost mult mai extinse decât s-a anticipat inițial, relatează Reuters.

Dublin, Paris și Amsterdam au profitat de pe urma Brexitului

Mainelli a menționat că Dublin a beneficiat cel mai mult de pe urma eliminării locurilor de muncă din Londra, câștigând aproximativ 10.000 de poziții, în timp ce alte orașe precum Milano, Paris și Amsterdam au atras și ele un număr semnificativ de locuri de muncă migrând din capitala Marii Britanii după votul din 2016 care a decis ieșirea din Uniunea Europeană.
►►► Boris Johnson a stabilit un BREXIT fără Acord. Măriri de prețuri la alimente și riscuri pentru siguranța publică

Brexit-ul a fost un dezastru”, a declarat Mainelli, descriind efectele devastatoare asupra sectorului financiar din Londra, care include Banca Angliei, bănci internaționale și companii de asigurări. „În 2016 aveam 525.000 de lucrători. Estimez că am pierdut aproape 40.000 de locuri de muncă.”

Estimările anterioare au subevaluat pierderile

Estimarea lui Mainelli este semnificativ mai mare decât cifrele oferite anterior de firma de consultanță EY, care calculase că doar 7.000 de locuri de muncă părăsiseră Londra până în 2022 din cauza Brexitului. Cu toate acestea, Mainelli a subliniat că City of London continuă să crească în alte sectoare, cum ar fi analiza datelor și asigurările, compensând astfel parțial pentru pierderile din domeniul financiar.

În prezent, numărul de angajați în sectorul financiar din Londra a crescut la 615.000, însă Brexit rămâne o provocare majoră pentru capitala britanică, în timp ce Regatul Unit încearcă să reconstruiască relațiile cu Europa continentală.

Relațiile cu Europa, esențiale pentru viitorul Londrei

Lordul Primar a subliniat că City of London a votat în proporție de 70-30% pentru rămânerea în Uniunea Europeană, exprimând clar faptul că nu și-a dorit ieșirea din blocul comunitar. Mainelli a declarat că a intensificat eforturile de a „relaționa mai mult” cu Europa, efectuând nouă vizite în regiune în acest an.

Aceste eforturi de a reface legăturile cu Europa au loc într-un context economic mai larg, în care Marea Britanie se confruntă cu o încetinire economică semnificativă, agravată de diviziunile interne legate de Brexit.

Keir Starmer caută să refacă relațiile cu UE

Keir Starmer, noul prim-ministru al Marii Britanii, și-a propus să reconstruiască relațiile cu Europa, deteriorate în urma negocierilor tensionate legate de Brexit. Starmer dorește să elimine anumite bariere în calea afacerilor cu țările UE, inclusiv printr-un acord de recunoaștere reciprocă a calificărilor profesionale, dar a exclus o revenire la piața unică a UE.

Mainelli a subliniat că „există multe lucruri pe care le-am putea face în privința vizelor” pentru a sprijini sectorul financiar din Londra. De asemenea, a menționat că se lucrează la acorduri comerciale bilaterale cu Germania.

Sectorul financiar britanic în declin

Chiar dacă Londra continuă să fie un centru financiar important, producția economică din sectorul financiar britanic, inclusiv bănci și fonduri de investiții, a scăzut cu peste 15% din 2019, anul premergător ieșirii oficiale din Uniunea Europeană. Comparativ, Franța și Germania au înregistrat creșteri de 8%, iar Irlanda a crescut cu 18% în aceeași perioadă.

În mod similar, exporturile de servicii financiare britanice au fost depășite de alte servicii de afaceri, precum dreptul și publicitatea, iar previziunile oficiale sugerează că volumul comercial al Marii Britanii va scădea cu 15% ca urmare a Brexitului.
►►► Intrarea în Marea Britanie, condiționată din 2025 de ETA. Tot ce trebuie să știe românii despre autorizația de 10 £

Brexit-ul, o dezamăgire pentru mulți britanici

Majoritatea britanicilor consideră că Brexit a fost un eșec până acum, conform sondajelor recente de opinie. Totuși, susținătorii Brexitului argumentează că Marea Britanie are acum o mai mare libertate de a-și croi propriul drum în afara Uniunii Europene, indicând problemele economice din Germania și tulburările politice din Franța ca dovezi ale neajunsurilor blocului comunitar.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!