Skip to content

Britanicii doresc un ACORD VAMAL provizoriu cu Uniunea Europeană pentru a evita eventuale pierderi post-BREXIT

Guvernul Marii Britanii va lansa o propunere pentru un nou acord vamal cu Uniunea Europeană pentru a evita eventualele pierderi suferite după despărţirea de Blocul comunitar, relatează BBC şi Sky News.

Această propunere este inclusă într-un document de parteneriat al Guvernului britanic, ce va fi publicat marţi, 15 august, de către un departament guvernamental pentru despărţirea de UE.

Ieşirea Marii Britanii din uniunea vamală a fost confirmată zilele trecute de către Liam Fox, ministrul britanic al Comerţului, fiind propus un acord vamal temporar pentru a realiza o tranziţie ”uşoară şi ordonată” către un regim vamal post-Brexit.

În prezent, toate statele ce fac parte din tratat nu impun taxe asupra mărfurilor provenite din ţările ce sunt în interiorul uniunii vamale.

Potrivit acestui document, Guvernul britanic va cere Bruxellesului să instituie un acord vamal provizoriu după despărţirea de Marea Britanie, despre care se estimează că se va produce în martie 2019. În toată această perioadă, Londra vrea să negocieze propriile acorduri comerciale internaţionale, lucru pe care nu l-ar fi putut face din postura de membru al uniunii vamale a UE.

Guvernul de la Londra a precizat că acest aranjament provizoriu nu va afecta mediul de afaceri.

Ministrul britanic al Comerţului, Liam Fox, a declarat recent că este necesar un acord de tranziţie pe aproximativ doi ani, pentru a asigura mediul de afaceri că poate lua decizii de investiţii fără a avea certitudini privind viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi UE, relatează Mediafax.