Skip to content

Compasiunea faţă de refugiaţi a crescut în Marea Britanie. „Ar trebui să beneficieze de un sprijin mai mare”

Mai mult de jumătate din populaţia Marii Britanii consideră că refugiaţii ar trebui să beneficieze de un sprijin mai mare din partea guvernului, potrivit unui sondaj de opinie publicat joi, 10 mai, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Compasiunea faţă de refugiaţi a crescut, 38% dintre respondenţi sondajului Aurora Humanitarian Index exprimându-şi regretul că Marea Britanie nu depune suficiente eforturi pentru a-i ajuta. În 2017, doar 27% dintre britanici împărtăşeau aceeaşi opinie.

Potrivit sondajului, 52% dintre respondenţi au afirmat că refugiaţilor ar trebui să li se acorde un sprijin mai mare.

‘Este încurajator faptul că atitudinile naţionaliste faţă de refugiaţi sunt în scădere în Regatul Unit’, a declarat Ruben Vardanyan, cofondator al Aurora Humanitarian Initiative.

‘Desigur, Marea Britanie a acceptat mult mai puţini refugiaţi decât alte state. Întrebarea este în ce măsură acest lucru conduce la acţiune, la o mai mare deschidere…Este important doar dacă este pus în practică’, a mai spus el.

Uniunea Europeană a acordat azil unui număr de peste o jumătate de milion de refugiaţi în 2017, potrivit statisticilor Eurostat, Germania preluând peste 60% dintre aceştia. Cei mai mulţi refugiaţi au venit din Siria, Afganistan şi Irak.

Analişti au estimat că nu este surprinzător faptul că atitudinea pare să fie în favoarea refugiaţilor, însă, au avertizat ei, aceasta s-ar putea schimba destul de repede. Îngrijorările legate de securitate şi de economie sunt cei mai importanţi factori care determină aceste schimbări, a declarat Helen Dempster, manager de comunicare la Overseas Development Institute, care a realizat un sondaj similar anul trecut.

‘Problema este că un singur lucru poate schimba această atitudine. Avem exemplul Germaniei unde atitudinea a fost foarte pozitivă până când a avut loc un atac terorist, iar apoi lucrurile s-au schimbat’, a spus ea.

Dintre cele 11.000 de persoane chestionate în cadrul Aurora Humanitarian Index, 58% au declarat că terorismul rămâne principala îngrijorare umanitară la nivel global.

Marea Britanie a acordat azil unui număr mai mic de 15.000 de refugiaţi în 2017, conform datelor oficiale.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!