Doi zidari și concubina unuia dintre ei, arestați pentru că țineau în sclavie opt români

Românii nu sunt numai victime ale sclaviei moderne în Anglia, ci și stăpâni de sclavi. Pe 12 septembrie 2018, poliția britanică a efectuat un raid la o fermă din Iver, Buckinghamshire, la câțiva kilometri de aeroportul Heathrow.

Polițiștii au arestat trei români și au eliberat opt victime ale sclaviei. Acestea erau forțate să doarmă la grămadă în camere mici, pe saltele murdare, unul dintre paturi fiind montat chiar într-un șemineu. În interior mirosea puternic a urină și fecale de pisică, mobila era distrusă și canapelele, murdare.

Un zidar român, în vârstă de 41 de ani, concubina sa Gabriela, și cel mai bun prieten al lui, Luigi, în vârstă de 49 de ani, au fost arestați sub acuzația de sclavie modernă.

Partenerul Gabrielei și Luigi, doi zidari arestați pentru sclavie (Foto: south bednews agency)

„Nu suntem stăpâni de sclavi!”, le-a spus Gabriela indignată jurnaliștilor de la Daily Mail. Ea a recunoscut că a fost arestată miercuri, 12 septembrie. „Este prima oară când am fost vreodată arestată. Mi-e așa rușine… Știu că poliția m-a acuzat de sclavie, dar eu nu am exploatat pe nimeni”, a mai declarat ea jurnaliștilor britanici.

Gabriela, în vârstă de 28 de ani, a explicat că cei opt români care au fost salvați de poliție munceau în construcții ca zidari și salahori și câștigau 130 de lire pe zi. „Mult mai bine decât ar fi câștigat în România”, a declarat românca. Totodată, aceștia plăteau o chirie de 250 de lire sterline pe lună.

Cei trei români arestați au fost eliberați pe cauțiune, dar poliția continuă ancheta. Mai mult de 100 de polițiști au luat parte la percheziția fermei. Ancheta a început după ce au primit informații că românii ar presta muncă forțată în unele șantiere.

Legea Sclaviei Moderne a fost adoptată în Marea Britanie în 2015. Aceasta definește sclavia ca: recrutarea, transportarea, cazarea copiilor, femei lor sau bărbaților prin forță, folosindu-se de vulnerabilitatea acestora,  prin înșelăciune sau alte mijloace în scopul exploatării. De aceea, cine adăpostește persoane care sunt forțate să muncească, sau sunt sclavi, sau cine le facilitează transportul cu intenția ca aceste persoane să fie exploatate, este imediat arestat.

Sclavia modernă include munca forțată, exploatarea sexuală și menajul în casă și prejudiciază anual bugetul Marii Britanii cu 3,3 – 4,3 miliarde de lire sterline.

Detectivul care a condus operațiunea, inspectorul James Mather,  a declarat că ancheta este abia la început și că trebuie identificate toate victimele românilor. Poliția atrage atenția localnicilor să fie atenți și să anunțe autoritățile imediat ce au informații despre oameni exploatați și să sune imediat la 08000 121 700.

Gabriela, concubinul ei zidarul și Luigi au închiriat proprietatea de la un om de afaceri, Jujhaar Singh Brainch, care a cumpărat-o anul trecut cu 1,3 milioane de lire sterline, arată Daily Mail. El are o firmă care se ocupă de parcarea autoturismelor lăsate la aeroport și folosește proprietatea pentru a ține mașinile. El nu a fost arestat pentru că a dovedit că a închiriat clădirea în urmă cu un an și jumătate printr-o agenție și nu are legătură cu cei trei români.

„Nu am făcut nimic rău. Poliția spune că acești oameni au fost tratață ca sclavi, dar ei munceau și erau plătiți. Locuiesc aici, de aici pleacă la muncă. Căștigă bani frumoși, mult mai mult decât ar câștiga acasă”, le-a spus Gabriela jurnaliștilor.

Partenerul Gabrielei și Luigi au spus că ei lucrează cot la cot cu muncitorii salvați de polițiști și câștigă aceiași bani, 130 de lire pe zi.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA