Guvernul britanic are în vedere eliminarea pedepselor cu închisoarea mai mici de șase luni. Zeci de mii de deținuți ar fi eliberați anual

Guvernul britanic ar putea pune capăt pedepselor cu închisoarea mai mici de şase luni pentru degajarea sistemului penitenciar, a declarat sâmbătă, 12 ianuarie, secretarul de stat pentru închisori Rory Stewart pentru Daily Telegraph, citat de AFP.

Astfel, aproximativ 30.000 de condamnaţi, între care hoţi, ar putea scăpa de închisoare în fiecare an în Anglia şi Ţara Galilor, relevă cotidianul.

Pedepsele “foarte scurte” sunt “suficient de lungi pentru a face rău şi nu suficient de lungi pentru a vindeca”, a apreciat conservatorul Rory Stewart.

“Dacă închizi pe cineva pentru trei sau patru săptămâni, aceasta îşi va pierde casa, slujba, familia, reputaţia”, a continuat el.

“Securitatea publică va fi mai bine asigurată dacă avem o pedeapsă bună de interes general (…) şi aceasta va reduce foarte mult presiunea asupra închisorilor”, a concluzionat oficialul britanic.

Singurele excepţii, potrivit acestuia, vizează infracţiunile violente sau cele cu caracter sexual.

De la începutul anilor 1990, numărul persoanelor deţinute în penitenciarele din Anglia şi Ţara Galilor s-a dublat, de la 40.000 la peste 80.000 la sfârşitul anului 2018, potrivit cifrelor oficiale.

Peste jumătate din cele 86.275 de persoane condamnate cu plasare în detenţie imediată în 2017 erau cele vizate de o pedeapsă de şase luni de închisoare sau mai puţin, a precizat Stewart în decembrie, ca răspuns la o interpelare parlamentară.

“Pedepsele scurte sunt adeseori ineficiente, nu permit reabilitarea celor vinovaţi şi generează rate inacceptabil de mari de recidivă”, afirmă şi un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei britanic, contactat de AFP.

“De aceea explorăm alternative potenţiale, dar această muncă este în curs de desfăşurare şi nu am ajuns încă la nicio concluzie”, a adăugat el.

Această eliminare a pedepselor mici cu închisoarea se inspiră din modelul în vigoare în Scoţia din 2010, unde încarcerarea pentru mai puţin de trei luni nu mai este aplicată, o dispoziţie care ar putea fi extinsă la condamnări de până la 12 luni.

Între 2010 şi 2017, cheltuielile publice pentru închisori s-au diminuat în Marea Britanie cu 22% într-un context de austeritate bugetară, potrivit cifrelor think tank-ului Institute for Government.

În acelaşi timp, personalul din penitenciare a fost redus cu 27%, scrie Agerpres.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!