Skip to content

Islamist britanic, găsit vinovat de pregătirea unor atentate teroriste la Londra

Un britanic în vârstă de 25 de ani, un susţinător al grupării Statul Islamic (SI), a fost găsit vinovat vineri, 2 martie, de faptul că a pregătit atentate teroriste la Londra şi a încercat să recruteze copii de la o şcoală musulmană pentru a-i transforma într-o „armată“ de jihadişti, scrie Reuters, citată de Adevărul.

Umar Haque le-a arătat unor copii cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, la ore de religie pe care nu era abilitat să le susţină, înregistrări video ale unor decapitări şi alte videoclipuri de propagandă jihadistă foarte violente.

„Planul său era să înfiinţeze o armată de copii care să participe la numeroase atacuri teroriste la Londra“, a declarat Dean Haydon, şeful unităţii antiteroriste din cadrul poliţiei londoneze.

Umar Haque a încercat să recruteze în acest scop 110 copii, într-o mică şcoală coranică privată, dar şi într-o şcoală coranică cu legături cu o moschee din estul capitalei britanice.

Din acest total, 35 de copii sunt monitorizaţi în prezent de servicii sociale şi autorităţi. Şase dintre ei au depus mărturie în procesul lui Haque.

Umar Haque a decis să treacă la fapte după atentatul din martie 2017, pe podul de la Westminster, unde  Khalid Masood a intrat cu maşina în pietoni, a ucis patru persoane şi a înjunghiat mortal un poliţist, în faţa sediului Parlamentului.

Haque a discutat cu unul dintre colegii săi de la moschee, Abuthaher Mamun, în vârstă de 19 ani, despre mijloacele prin care să comită un atentat cu o maşină-capcană.

El şi-a obligat elevii să se „bucure“ de atentatul de pe podul de la Westminster.

„El voia să pregătească copiii de martiriu“, a declarat Dean Haydon, adăugând că elevii erau „paralizaţi de frică“ şi nu au îndrăznit să le spună celorlalţi profesori sau părinţilor, deoarece Haque i-a ameninţat.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!