Skip to content

LONDRA: Familie de români, condamnată pentru exploatarea a 16 conaționali pe șantiere

O familie de români care trăiește în Anglia, cinci bărbați și o femeie, au fost condamnați pe 1 decembrie 2021 pentru trafic de persoane. Cei mai mulți dintre ei au fost arestați în 2019, se arată într-un comunicat al Parchetului Coroanei din Marea Britanie.

Victimele erau atrase în Regatul Unit pentru a munci în construcții estul Londrei, dar apoi ajungeau să fie prinse în ceea ce se numește „sclavie modernă”

Vasile Drăgoi, în vârstă de 61 de ani, a fost considerat de procurorii londonezi ca fiind șeful grupării, iar fii săi, brațul lui lui de fier.

În urma unui proces care a durat șaisprezece săptămâni, el, cei trei fii ai săi și nora sa au fost găsiți vinovați. Instanța urmează să decidă ce pedeapsă va primi fiecare.

Toată familia Drăgoi locuia în cartierul londonez Newham. Marian Podianu are 44 de ani, Florinel Bobi Dragoi, 33, Ion Bogdan Dragoi, 25, iar soția sa, Alexandra Ciocodan, are 27 de ani.

De la stânga la dreapta: Vasile Drăgoi, Marian Podianu, Florinel Bobi Drăgoi, Ion Bogdan Drăgoi și Alexandra Ciocodan (Sursa foto: Crown Prosecutor Service)

Anchetatorii au reușit să ia declarații de la 16 victime. Acestora li s-a promis 50 de lire sterline pe zi pentru a lucra în construcții, mâncare și cazare gratuite. Însă imediat cum muncitorii au ajuns pe pământ englez, documentele de identitate le-au fost luate de membrii grupării.

Familia Drăgoi a făcut toate aranjamentele de călătorie pe ruta România – Anglia. Odată ajunse în Londra, muncitorii au fost cazați în patru case din estul Londrei.

Pentru a ascunde numărul de persoane care locuiau în acele imobile, în timpul inspecțiilor autorităților, la mansardă au fost ascunse paturile supraetajate.

Sursa foto: Crown Prosecutor Service

Procurorii au putut dovedi că muncitorii români trăiau înghesuiți, câteodată chiar și 26 de persoane într-o singură casă cu etaj, din aceea tipic englezească. Doar 16 au avut curaj să vorbească cu autoritățile.

Membrii familiei Drăgoi le rețineau salariile muncitorilor sub diferite pretexte. Când oamenii s-au revoltata, fii lui Drăgoi au trecut la amenințări și chiar bătăi.

Procuratura londoneză a cooperat cu Poliția Română și au strâns toate dovezile pentru a demonstra infracțiunile exploatatorilor.

Toți cei cinci inculpați au fost condamnați pentru asociere în vederea facilitării călătoriei unei alte persoane în vederea exploatării și spălare de bani.

„Acești indivizi și-au folosit poziția pentru a jecmăni și a exploata mulți muncitori vulnerabili care nu le-au putut face față. Au beneficiat de munca asiduă a victimelor lor în construcții, promițând salriu bun pentru a-i atrage în Marea Britanie, dar au păstrat majoritatea salariilor pentru ei înșiși”, a declarat procurorul Paul Goddard.

Un cuplu de români, acuzat că a exploatat 41 de conaționali în Anglia, a fost arestat în Spania