Skip to content

MAE: Cetățenii români din Marea Britanie au garantate toate drepturile câștigate sau în curs de dobândire

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu: “Drepturile românilor care trăiesc în prezent în Marea Britanie rămân pe deplin garantate”.

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de recentele declarații ale prim-ministrului Marii Britanii, Theresa May, prin care se făcea referire la o posibilă limitare a drepturilor cetățenilor europeni care vor dori să se stabilească în Marea Britanie la o dată ulterioară termenului de retragere a acestui stat din Uniunea Europeană, stabilit la 29 martie 2019.

Pentru o corectă informare a cetățenilor români, MAE face următoarele precizări:

Pe tot parcursul negocierilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie privind Brexit, autoritățile române au avut drept prioritate zero garantarea drepturilor românilor care trăiesc, lucrează și studiază în acest stat. În acest sens, au fost create o serie de mecanisme interinstituționale care au monitorizat permanent mersul negocierilor și au menținut un rol activ în dialogul cu Marea Britanie, având consultări constante cu echipa de negociere condusă de negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier.

La finalul acestui efort, obiectivul României a fost atins, rezultatul primei faze a negocierilor cu Marea Britanie confirmând faptul că cetățenii europeni, inclusiv cei români, au garantate toate drepturile câștigate sau în curs de dobândire. În plus, obținerea unui acord în cea de-a doua fază a negocierilor se poate realiza doar în condițiile în care Marea Britanie își va respecta angajamentele legate de drepturile cetățenilor. Menționăm că declarațiile premierului britanic se referă exclusiv la cetățenii europeni care ar putea sosi în Marea Britanie la o dată ulterioară lunii martie 2019, astfel încât aceste prevederi nu ar avea niciun impact asupra românilor aflați în prezent în Marea Britanie. De altfel, orice decizie privind regimul cetățenilor europeni care se stabilesc în acest stat se va aplica uniform, fără discriminare, pentru toți cetățenii statelor membre.

România va acționa, pe tot parcursul derulării negocierilor, cu deplină responsabilitate față de obligațiile care decurg din statutul de membru al Uniunii Europene și în spiritul loialității față de celelalte 26 de state. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va continua să desfășoare, împreună cu instituțiile partenere, campania de consultări cu reprezentanții comunității românești din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, acomodând evoluțiile inerente unui proces de negociere dinamic și impredictibil și căutând să informeze, să îndrume și să sprijine în mod constant cetățenii români.

Foto: twitter.com/negrescuvictor

Remaniere a GUVERNULUI britanic. Theresa May: ”Intenţionez să rămân în funcţie atât timp cât mă vor oamenii”