MAREA BRITANIE: Sute de mii de asistente vor vota dacă să intre în grevă pentru creșterea salariilor

Sute de mii de asistente medicale din Anglia și Țara Galilor vor vota luna viitoare dacă să facă grevă pentru creșterea salariilor, a declarat marți sindicatul care le reprezintă, amenințând cu o întrerupere suplimentară a unui serviciu de sănătate deja lipsit de personal.

Asistentele care lucrează în Serviciul Național de Sănătate (NHS) al Marii Britanii vor putea vota între 15 septembrie și 13 octombrie, a declarat într-un comunicat Colegiul Regal de Asistență Medicală (RCN), cel mai mare sindicat al asistenților medicali.

Directorul RCN din Țara Galilor, Helen Whyley, a declarat pentru Times Radio că peste 250.000 de asistente vor vota. Dacă votează în favoarea protestului, ar fi pentru prima dată în istoria de 106 ani a RCN în care asistentele din Anglia și Țara Galilor ar organiza o grevă.

Sindicatul a spus că o creștere a salariului anual de 1.400 de lire sterline (adică de la cca. 35.600 £ la 37.000 £) anunțată de guvern luna trecută este inadecvată pentru a amortiza impactul creșterii prețurilor de consum, secretarul general al RCN, Pat Cullen, numind-o anterior „o rușine națională”.

„Eșecul guvernului de a asculta nu ne-a lăsat de ales decât să pledăm pentru o grevă”, a spus Cullen.

Votul are loc în timp ce NHS se confruntă cu o criză gravă de personal, cu peste 100.000 de posturi vacante, în timp ce milioane de pacienți sunt pe liste de așteptare pentru tratament spitalicesc din cauza amânărilor cauzate de pandemia de coronavirus.

„Prima salarială din acest an nu vă ajută cu creșterea costului vieții”, a spus Carol Popplestone, președinta Consiliului RCN, într-un mesaj către membrii sindicatului.

Protestul asistenților medicali este cel mai recent dintr-un val de tulburări legate de muncă într-o serie de industrii din Marea Britanie, unde inflația a atins 9,4% în iunie și se estimează că va depăși 13% în octombrie.

Angajări la Ambulanță pe 6.000 de euro. Managerul și două asistente-șefe, arestate

ANGLIA: Asistentă-șefă din România, judecată pentru neglijență în serviciu după ce o pacientă a murit

Medic de la Casa de Pensii, judecat pentru că lua 20 de șpăgi pe zi

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!