Skip to content

MAREA BRITANIE: A fost lansată o aplicație de monitorizare a persoanelor testate pozitiv cu coronavirus

Guvernul britanic a lansat joi, 24 septembrie, aplicația NHS COVID-19 de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv pentru coronavirus în Anglia şi Ţara Galilor şi a încurajat populaţia să o instaleze pe telefoanele mobile pentru a primi alerte despre proximitatea faţă de o asemenea persoană, contribuind astfel la limitarea răspândirii noului coronavirus.

Joi seară va fi de asemenea lansată la ore de maximă audienţă campania televizată ”Protejaţi-i pe cei dragi. Instalaţi aplicaţia!”.

Dezvoltată în comun de Apple şi Google, după ce guvernul britanic a abandonat în iunie demersul pentru o aplicaţie proprie, aceasta va înregistra perioada petrecută de un utilizator alături de alţi utilizatori şi îl va alerta să se autoizoleze dacă s-a aflat în apropierea vreunei persoane recent testate pozitiv pentru COVID-19.

O aplicaţie asemănătoare a fost lansată în Germania cu trei luni în urmă, Scoţia la rândul ei lansând mai devreme luna aceasta propria aplicaţie.

Aplicaţia pentru Anglia şi Ţara Galilor ”urmăreşte virusul, nu oamenii” şi este concepută în aşa fel încât protejează viaţa privată, folosind pentru fiecare telefon un ID reînnoit periodic în mod aleator, precizează guvernul britanic.

Dar organizaţia militantă pentru libertăţi civile ”Big Brother Watch” susţine că ”deocamdată nu există nimic care să arate că această aplicaţie este sigură, protejată sau legală”.

În schimb, ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, subliniază că noua aplicaţie este un instrument important pentru controlarea răspândirii virusului.

”Am lucrat intens cu companiile din sectorul tehnologiilor informaţiei, cu partenerii internaţionali şi cu experţii în medicină şi în respectarea dreptului la viaţă privată – şi am învăţat din teste – pentru a dezvolta o aplicaţie care este sigură, uşor de folosit şi va contribui la siguranţa ţării noastre”, a explicat oficialul britanic.

”Lansarea de astăzi marchează un pas important în lupta noastră împotriva acestui ucigaş invizibil” COVID-19, a subliniat Matt Hancock.

Marea Britanie a înregistrat miercuri 6.178 noi cazuri zilnice de COVID-19, cel mai ridicat număr după data de 1 mai.

MAREA BRITANIE: „Numărul celor care se infectează nu depăşeşte 10.000 pe zi”

UE solicită țărilor membre să introducă noi măsuri și să mențină carantina de 14 zile pentru a evita situația din primăvară

AUSTRIA interzice petrecerile în stațiunile de iarnă și introduce noi țări pe lista zonelor cu risc